A szellemi frissesség nyomában

Forrás: felejtek.hu
Az alábbiakban négy olyan tényezőről olvashat, amelyek jelentős szerepet játszanak az agy frissességének fenntartásában, és az Alzheimer-kór és más demenciák megelőzésében.

Szellemi aktivitás

Ahogy jól tudjuk, a szellemi hanyatlás ellen az agyunkat is karban kell tartani. Az új dolgok tanulása, a kreatív önkifejezés, a szellemi stimuláció az egész élet során elengedhetetlen. Tanuljunk egy új nyelvet, zenéljünk vagy vágjunk bele egy új hobbiba: minél nagyobb a kihívás, annál jelentősebb a pozitív hatása az agyunk egészségére nézve.

Ha nem akarunk új dolgot tanulni, akkor a meglévő tudásunkat bővítsük. Ha például tudunk zongorázni, megtanulhatunk egy új darabot. Játsszunk stratégiai játékokat, kirakósokat, fejtörőket. A keresztrejtvényfejtés, társasjátékozás, kártyázás, szókirakó vagy sudoku szintén remek agytornát jelent.

Csináljuk a jól megszokott dolgokat kicsit másképp: menjünk a boltba más útvonalon, együnk a nem domináns kezünkkel vagy variáljuk meg a szokásainkat. Ezek segítségével új agyi kapcsolatokat hozhatunk létre.

Minőségi alvás

Több kutatás is alátámasztotta már a rossz alvás és az Alzheimer-kór közötti kapcsolatot. A rendszeres rossz minőségű alvás kedvezőtlen agyi folyamatokat indíthat el, ködösíti a gondolkodásunkat és rontja a hangulatunkat.

Ennek kiküszöbölésére igyekezzünk mindennap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, hogy segítsük a biológiai óránk működését. Érdemes száműzni a televíziót, számítógépet és mobiltelefont a hálószobából. Az is sokat segít, ha pozitív esti rituálékat alakítunk ki – egy kádfürdő, könnyű nyújtás, kellemes zene és félhomály mind az ellazulás felé terelhet.

Ha stressz, szorongás vagy aggodalom miatt nem tudunk elaludni, a legjobb, ha felkelünk, átmegyünk egy másik szobába és megpróbálunk olvasni vagy relaxálni. Húsz perc múlva feküdjünk újból vissza az ágyba, és meglátjuk, hogy könnyebben elalszunk majd. Amennyiben horkolunk, érdemes kivizsgáltatnunk magunkat alvási apnoé, az alvás során fellépő légzési rendellenesség irányában. Ez az állapot veszélyes is lehet, arról nem is beszélve, hogy megfelelő kezelés hatására az alvásunk is sokat javulhat.

Stresszcsökkentés

A krónikus stressz nem kíméli az agy egészségét és olyan változtatásokat indít el benne, amik megnövelik a demencia kialakulásának esélyeit. Emiatt elengedhetetlen a stressz kezelése a mindennapokban.

A légzőgyakorlatok, relaxációs technikák, a meditáció, a progresszív izomrelaxáció és a jóga mind rendkívül hatékonyak. Ahhoz azonban, hogy valóban pozitív hatásukat élvezhessük, ezeket mindennap szükséges gyakorolnunk. A belső békénk megőrzésében a meditáció, elmélyülés, ima is nagy szerepet játszhat.

Mindemellett számít az az elköteleződésünk is, hogy nemcsak a munkának szenteljük az időnket, hanem szándékosan helyet teremtünk a szórakozásnak és pihenésnek az életünkben. Meglátjuk, hogy így a humorérzékünket is könnyebb megőriznünk még a nehéz helyzetekben is.

Az érrendszer egészsége

A tudomány számára egyre világosabb, hogy a szív- és érrendszer egészsége hatalmas szerepet játszik az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében. Ennek első lépése a vérnyomás kordában tartása: az agyi vérkeringés problémái a gondolkodási készségekre is erősen kihatnak. Mérjük rendszeresen otthon vérnyomásunkat és ha 130/80 Hgmm feletti értékeket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.

Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, egészséges étkezés, normális testsúly és a stressz csökkentése mind-mind a szív egészségét is támogatja. A magas vérnyomás diétája, a DASH diéta a sóbevitel csökkentése mellett szintén rendkívül sokat segíthet a szellemi egészség fenntartásában. Mindemellett elengedhetetlen, hogy az orvosunk által felírt gyógyszereket helyesen szedjük és ne felejtsük el minden nap bevenni a tablettákat.

Nem csak a magas, hanem az alacsony vérnyomás is problémás lehet. Mivel itt nincsen pontos érték, az olyan tünetekre figyeljünk, mint a gyakori szédülés, elmosódott látás és az egyensúlyvesztés. A szívünk egészségéért azzal is tehetünk, hogy odafigyelünk a koleszterinszintünkre, valamint abbahagyjuk a dohányzást.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!