Eltérő tüneteket is okozhat a laktózintolerancia gyerekeknél
A tejben jelentős mennyiségben jelenlevő laktóz bontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A tejcukor érzékenységet ennek az enzimnek a hiánya vagy csökkent mennyisége okozza. Annak, hogy a szervezetben nem termelődik elegendő laktáz enzim, több oka is lehet, a tünetek azonban a kiváltó októl függetlenül megegyeznek. Az érintetteknél a tejcukor tartalmú ételek fogyasztását követően puffadás, hasfájás és hasmenés jelentkezik.
Eltérő panaszok gyerekeknél
A tejcukor érzékenység gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat. A tipikus tünetek életkoronként eltérhetnek. Előfordulhat, hogy gyermekeknél az ismert panaszok helyett görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag jelzi, hogy a szervezetük nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot.
Mit tegyünk, ha tünetek jelentkeznek?
A laktózintolerancia kivizsgálása hidrogén kilégzési vizsgálattal történik. Csökkent laktáz enzim termelődés esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe és a kilégzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilégzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a tejcukor érzékenység igazolódott.
Ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek, laktózmentes étrendet kell tartani, illetve van lehetőség a hiányzó enzimet alkalmanként tabletta vagy enzim formájában pótolni.
A cikkben hivatkozott linkek:
Ajánlataink
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Nagyobb a demencia kockázata a focistáknál
- Testképzavar, evészavar
- Egyszerűnek hitt életmódváltással is veszélybe sodorhatjuk az egészségünket
- Hatalmas előrelépés az orvostudományban: megalkották a funkcionális kollagént
- Mozgással a stressz ellen
- Útipatika a Marsra
- Így hat az óraátállítás a szervezetünkre
- Edzéstippek tavaszra
- Dés László: „A sikert nem mi csináljuk, hanem a közönség”
- Új szakmai iránymutatás a helyes vérnyomás mértékéről
- 7 ok, ami miatt boldogtalannak érezhetjük magunkat
- A növényi alapú élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a demenciát
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!