Eltérő tüneteket is okozhat a laktózintolerancia gyerekeknél

Forrás: Budai Allergiaközpont
Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében nem minden esetben jelentkeznek a laktózintolerancia jellegzetes tünetei.

A tejben jelentős mennyiségben jelenlevő laktóz bontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A tejcukor érzékenységet ennek az enzimnek a hiánya vagy csökkent mennyisége okozza. Annak, hogy a szervezetben nem termelődik elegendő laktáz enzim, több oka is lehet, a tünetek azonban a kiváltó októl függetlenül megegyeznek. Az érintetteknél a tejcukor tartalmú ételek fogyasztását követően puffadás, hasfájás és hasmenés jelentkezik.

Eltérő panaszok gyerekeknél

A tejcukor érzékenység gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat. A tipikus tünetek életkoronként eltérhetnek. Előfordulhat, hogy gyermekeknél az ismert panaszok helyett görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag jelzi, hogy a szervezetük nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot.

Mit tegyünk, ha tünetek jelentkeznek?

A laktózintolerancia kivizsgálása hidrogén kilégzési vizsgálattal történik. Csökkent laktáz enzim termelődés esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe és a kilégzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilégzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a tejcukor érzékenység igazolódott.

Ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek, laktózmentes étrendet kell tartani, illetve van lehetőség a hiányzó enzimet alkalmanként tabletta vagy enzim formájában pótolni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!