Tippek az Alzheimer-kór megelőzéséhez

Forrás: felejtek.hu
A tudomány manapság már nagyon sokat tud az Alzheimer-kórról és más demenciatípusokról. Habár egyelőre még nem gyógyíthatóak ezek a betegségek, számos olyan tényezőt azonosítottak, amik hozzájárulnak a szellemi hanyatlás megelőzéséhez és a demencia lassításához.

Függetlenül attól, hogy valakinél már megállapították-e az Alzheimer-kórt vagy annak kockázatát, vagy éppen csak szeretne tenni a szellemi frissessége fenntartásáért, a jó hír az, hogy az életünk több területén is fontos változtatásokat tudunk hozni.

A szakértők szerint ráadásul az Alzheimer-kór nem is idős korban, a szellemi hanyatlás első jeleivel kezdődik, hanem sokkal korábban, középkorúként elindulhatnak a láthatatlan agyi változások. Ezért tehát soha nem elég korai elkezdeni az agyi egészségünkre fordítandó munkát – azonban nem jelenti azt, hogy valaha is túl késő volna az egészséges életmódhoz!

Az alábbiakban a szellemi egészség alappilléreinek tartott életmódbeli tényezőket ismerheti meg.

1. Rendszeres testmozgás

A rendszeres fizikai aktivitással akár 50 százalékkal csökkenthetjük az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulásának kockázatát. Ráadásul azok körében, akinél már megjelentek a szellemi hanyatlás jelei, még az állapotromlás is lassítható a testmozgás hatására.

Hetente legalább 150 pernyi közepes intenzitású testedzés javallott: ideális esetben mind kardio, mind erőnléti jellegű mozgást érdemes végezni. Kezdőknek a gyaloglás és úszás tökéletes választás. 65 éves kor felett célszerű heti két-három alkalommal az izomerőt fejlesztő gyakorlatokra is odafigyelni.

Az esések megelőzése érdekében fejlesszük az egyensúlyunkat is – ezt olyan mozgásformákkal tehetjük meg, mint a jóga vagy tai chi. Testmozgás közben ajánlott sisakot is hordanunk, ha hajlamosak vagyunk elesni.

Ha most kezdünk neki, ne akarjunk rögtön tökéletesen tejesíteni. Válasszunk olyan mozgásformát, amit élvezünk és először csak heti két-három alkalommal 10-10 percet végezzük. Az agyunk már ezt is meghálálja!

2. Társas aktivitás

Az emberek társas lények és az agyunk is a szociális kapcsolatokra van huzalozva. A szoros barátságok hálózata védőszerepet tölt be az elmagányosodással és így az Alzheimer-kór kialakulásával szemben is. Habár sokan elkezdenek befelé fordulni az öregedés során, már az is rengeteget számít, ha vannak körülöttünk olyanok, akikkel rendszeres kapcsolatban vagyunk.

Új ismeretségekre tehetünk szert, ha elkezdünk önkénteskedni, csatlakozunk egy klubhoz, eljárunk a helyi közösségi házba vagy nyugdíjas körbe, szabadidős órákat veszünk vagy edzőterembe járunk, összebarátkozunk a szomszédainkkal vagy ha gyakran eljárunk otthonról például a parkba, múzeumba, koncertre. A lehetőségeink, érdeklődésünk és vérmérsékletünk szerint számos lehetőség közül választhatunk.

3. Egészséges életmód

Az Alzheimer-kórban a gyulladásos folyamatok és az inzulinrezisztencia károsíthatják az idegsejteket és megnehezítik az agysejtek közötti kommunikációt. Emiatt néha „az agy cukorbetegségeként” is hivatkoznak a betegségre. Épp emiatt rendkívül fontos olyan táplálkozási választásokat hoznunk, amik csökkentik a gyulladást és védik az agyunk egészségét.

Érdemes a testsúlyunkat az egészséges tartományba hozni, hogy csökkentsük az Alzheimer-kór vagy más demenciák kialakulásának esélyét. Ezen kívül igyekezzünk minél kevesebb cukrot, fehér lisztet, tésztát, fehér rizst fogyasztani. Helyette az úgynevezett mediterrán étrend javallott, ami zöldségekben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, halakban és olíva olajban gazdag táplálkozást jelent.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy kellő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyasztunk. A halfélék beillesztése mellett mindezeket táplálékkiegészítő kapszulák formájában is pótolhatjuk.

Főzzünk otthon minél többször és lehetőlég minél színesebben: a szivárvány összes színe legyen jelen a tányérunkon!

Az alkoholfogyasztásunkat vegyük minimálisra, hiszen igen drámai módon növeli a demencia kialakulásának esélyét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!