A gyermekkori ekcéma kezelése

Csecsemőknél és kisgyermekeknél gyakran előforduló problémát jelentenek a különböző, bőrrel kapcsolatos betegségek, amelyek egyes esetekben rendkívül ijesztőek lehetnek – ezek közé tartozik az ekcéma is. Dr. Somogyi Zsolt gyermekorvost és szakgyógyszerészt a tünetekről, a kezelési módokról és arról kérdeztük, mikor szükséges szakemberhez fordulni.

Mit értünk ekcéma alatt?

A szakma a száraz bőr-betegség és az atópiás dermatitisz elnevezést is használja. Az ekcéma a bőr felületi rétegének gyulladásos megbetegedése, ezért látjuk a száraz, vörös foltokat a bőrön.

Milyen tünetekkel jár, és mennyire nehéz a betegség felismerése?

Ha egy csecsemőn vagy kisgyermeken bőrpír jelenik meg, és az elváltozás hámlik vagy egyre nagyobbra növekszik, mindig számításba kell venni ezt a betegséget is. A könyök- vagy térdhajlatban, illetve csecsemőknél a fül mögött is előfordulhat. A foltok viszketnek, kellemetlen érzést okoznak, ezért a kicsik vakarással próbálják enyhíteni a tüneteket.

Gyógyítható betegségről van szó, vagy akinél kialakult, annak az egész életét végigkíséri?

Ha a szülők atópiás dermatitiszben szenvednek, a gyermek örökölheti a hajlamot, és nagy valószínűséggel hasonló tünetek alakulhatnak ki. Az ekcéma alapvetően nem gyógyítható teljesen, de kordában tartható a bőr gyulladásos folyamatainak visszaszorításával. Bizonyos típusait azonban két és fél éves korukig ki is nőhetik a kicsik.

Mi válthatja ki a tüneteket?

A csecsemők 10-20%-ánál fordul elő a betegség, az ő esetükben gyakran ételallergia okozza a tüneteket. Sok édesanya nem is gondolja, hogy ha ő maga tejterméket, olajos magvakat vagy pl. mogyorós csokoládét eszik, az allergének az anyatejjel a baba szervezetébe is bekerülhetnek, ami bőrtünetek kialakulásához vezethet. Később aztán a gyulladt bőrön keresztül egyéb allergének is bejuthatnak, amelyek tovább rontják a helyzetet. A betegség kialakulásának okát nagyon nehéz megtalálni. Nagyobb gyermekeknél akár a stressz is előidézheti a betegség fellángolását.

Csökkenthető valamilyen módon a kialakulás esélye?

El szoktuk mondani a csecsemők anyukáinak, hogy a szoptatás jótékony hatású az ekcémával szemben, de vannak olyan esetek, amikor az anyatejjel kerül be az allergén. Ezért a szoptatós anyukáktól azt szoktuk kérni, hogy mellőzzék a gyermeknél allergiát kiváltó élelmiszereket a saját étrendjükből is. A tápszerek nagy része tehéntejből származó fehérjét tartalmaz, és ez okozza a panaszokat. Így amikor tünetekkel jelentkeznek nálunk, és krémet kérnek a viszkető és száraz, piros bőrre, érdemesebb először elbeszélgetni a szülővel, hogy hogyan táplálja a gyermekét, mert sokszor bizonyos ételek elhagyása megoldja a problémát. Az sem mindegy, hogy a csecsemő étrendjébe hogyan vezetjük be az új élelmiszereket, pl. a túl korán fogyasztott tehéntej kiválthat olyan allergiás tünet­együttest, amelybe a légúti allergia és a bőrtünetek is beletartoznak. Fontos tudni, hogy bizonyos – akár babaápolási – kozmetikumok összetevői a csecsemők bőrére nincsenek jó hatással, így ezeket is érdemes elkerülni.

Azon túl, hogy elhagyjuk ezeket a termékeket és élelmiszereket, milyen kezelési módokat szoktak javasolni?

A száraz, hámló bőrfelület állapotát kenőcsökkel állítjuk vissza – ha ez sikerül, annak nagyon örülünk. Kezdetben nagyon hasznosak a fürdetőkrémek, konkrétan a magisztrális készítmények, amelyek nem tartalmaznak olyan egyéb összetevőket, pl. illatanyagokat, amelyek rizikósak lehetnek a gyermek szempontjából. A tünetek megjelenésekor ezek elhagyását javasoljuk, illetve nagyon széles paletta áll rendelkezésre zsírozó krémekből, amelyek hasznosak lehetnek. Ezekkel enyhíthetünk a tüneteken első körben mint szülő és gyógyszerész, azonban súlyosabb esetben már csak orvosi kezelés és felügyelet mellett alkalmazhatóak a készítmények.

Mit ronthatunk el leginkább az ekcéma kezelésével kapcsolatban?

Fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk, ugyanis a folyamat nagyon ritkán fordul meg, a tünetek súlyosbodni fognak kezelés hiányában. A vakarás hatására a sebek bakteriálisan felülfertőződhetnek és még csúnyább tüneteket okozhatnak, így gyakran a két-három napig tartó kenőcsös kezelés helyett akár egy hónapig is gyógyítani kell az érintett bőrfelületet.

Szülőként azzal is hibázhatunk, ha azt gondoljuk, mi magunk is meg tudjuk oldani a problémát, és mivel nem ismerjük fel a tüneteit, pl. gombás fertőzésként kezdjük el kezelni. Gombaellenes készítmények vény nélkül is kaphatóak a gyógyszertárakban, és mivel a bőr hidratáltságát hirtelen fokozzák, így akár még úgy is tűnhet kezdetben, hogy javulnak a tünetek, de valójában nem alkalmasak az ekcéma kezelésére.Tartsuk szem előtt, hogy mindig érdemes idejében megállítani a folyamatot szakember segítségével, mert felülfertőződés esetén később már sokkal komolyabb kezelésre lehet szükség.

Kezelhető betegségről van szó, különösen csecsemőknél, amely látványos javulást mutat akár már egy diéta hatására is. Felnőtteknél már nehezebb a kezelés, elhúzódhat és sokkal több kitartást igényel a beteg részéről, hogy ne vakarja a bőrt. Gyerekeknél a felülfertőződés megelőzéseként vágjuk le a körmöket, hogy ne keletkezzenek még mélyebb sebek az éles körmöktől, ráadásul így kevesebb szennyeződés kerülhet a vakarás során a gyulladt bőrbe. Amíg tart a betegség, inkább a rövid zuhanyt részesítsük előnyben a fürdéssel szemben, hiszen a víz szárítja a bőrt, és ne alkalmazzunk sima szappant vagy tusfürdőt se, inkább a fent említett fürdetőkrémeket használjuk. Nyáron figyeljünk arra, hogy mennyi időt tölt a gyermek a medencékben, mert a klóros víz sem tesz jót a beteg bőrfelületnek, míg télen a bőr hidratáltsága egyébként is romlik, így fokozott figyelemre van szükség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!