Az albérletkeresés útvesztői

Rémálomba illő történetek, egekbe szökő árak és vérre menő küzdelem: a fővárosi albérletkeresés felér egy kalanddal, csak a happy end nem garantált.

Még az egyetemi évek alatt, a számtalan egyéb teendő mellett az okozta az egyik legnagyobb fejtörést, hogy hol lakjak szeptembertől. Hogy találjak a legkönnyebben jó albérletet? Vagy válasszak inkább kollégiumot? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, egyéni preferencia kérdése, hogy kinek mi válik be. Az biztos, hogy kollégiumban lakni különleges élmény, folyamatos nyüzsgés, bulik és társaság jár ezzel az élettel. Emellett viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy sokkal kevesebb a személyes tér, házirend van és szabályok, amiket be kell tartani. Nem fogadhatunk vendéget bármikor, hiszen a porta ellenőrzi, ki lép be az épületbe. Tanuláshoz sem feltétlenül a legideálisabb: sokszor előfordulhat, hogy zavarnak a szobatársak és nehéz koncentrálni. Viszont hatalmas előnye, hogy olcsó, rezsire szinte semmit nem kell fizetni, maximum az internetért, és a legtöbb kollégiumi épületből könnyen és gyorsan megközelíthetőek az egyetemek.

Én egy évig bírtam a kolis életet, aztán inkább az albérlet mellett döntöttem, mivel itt saját szobám lehet, és a fürdőszobát is csak néhány emberrel kell megosztanom. Nincs napirend, amihez alkalmazkodni kell, nagyobb a szabadság. De az biztos, hogy ez a drágább megoldás, mert a havi bérleti díjon felül a rezsivel is számolni kell, és sajnos brutális mértékben emelkedtek az árak az elmúlt években. Azt tapasztaltam, hogy egyrészt egyre több lakást kínálnak bérlésre, aminek én személy szerint örülök, viszont a minőségi albérletekből egyre kevesebbet találni. Úgy érzem, még mindig az a trend, hogy jó lesz az a lakás a „nagymama bútoraival”. Ha pedig mégis normálisan berendezik, akkor „airbnb-lakásnak” használják. Vagyis nem marad túl sok használható albérlet, és abból a kevésből kell válogatni.

Gyorsan megtanultam, hogy legalább egy hónapot rá kell szánni a keresésre, és olyan lakás nincs, ami minden szempontnak megfelel, valamiből bizony engedni kell. Ha nincs nálam legalább 120 ezer forint a kaucióra, lényegében csak kirándulok egyet az albérlet nézegetések során. Én csak egy szobában gondolkodtam, és a legfontosabb szempontok közé a kiváló közlekedés tartozott.

A mostani törvények furcsa módon jobban védik az albérlőket, mint a tulajdonosokat, ezért utóbbiak kénytelenek sokféle módon bebiztosítani magukat. Ma már a telefonban megkérdezik, hogy mivel foglalkozom, van-e párkapcsolatom, gyermekem – sőt, utóbbi a legtöbb esetben kizáró ok, akárcsak a háziállat –, illetve azt is, mit csinálnék, ha tönkremenne a mosógép. Kéthavi kauciót, plusz egyhavi bérleti díjat szinte mindenhol elkérnek előre, és megesik, hogy közjegyzővel hitelesítik a bérleti szerződést.

Manapság szinte mindenki az interneten keres albérletet. A legtöbb esetben azokat érdemes felhívni és megtekinteni, amelyeknél sok képet csinált a hirdető, így el lehet kerülni számos meglepetést. Persze még így is sokszor megesik, hogy egy-két kínos dologra vagy körülményre csak a helyszínen derül fény. Láttam szobát, amit „kicsit sötétként” jellemeztek a hirdetésben, majd kiderült, hogy nincs ablaka. Egyes helyeken a hangyák és csótányok is az albérlők közé tartoznak, néhol még a hajléktalanokat is kerülgetni kellett a kapuban. Jártam olyan lakásban, ahol a körbejárás alatt derült ki, hogy a beígért kanapé nincs ott a nappaliban vagy szétrágta a kutya, a dohos szagokról és a ragadós konyhapultról nem is beszélve.

Felmerül még az a kérdés is, hogy barátokkal lakva szép az élet vagy idegenekkel? Lakótárssal élni különleges élmény, amit legalább egyszer az életben mindenkinek érdemes megtapasztalni. Közös programokat szervezhetünk, együtt alakítjuk ki az életritmusunkat, törzshelyeket fedezhetünk fel vagy akár közösen főzhetünk is, ami költséghatékonyabb megoldás, mint gyorsétterembe járni. Mindezek mellett pedig az ünnepek többségét is együtt ünnepeljük meg, ilyen például a születésnap, de akár a sikeres vizsga vagy a munkahelyi előléptetés is ide tartozik.

De kivel érdemesebb összeköltözni? Természetesen a válasz nem fekete és fehér, ahogyan az élet sem. Mindenképpen kompromisszumokat kell kötni, és tekintettel kell lenni a másikra, mert sajnos rengeteg olyan ember van, akinek ez nem jön zsigerből. Tapasztalataim szerint, ha baráttal költözünk össze, előnnyel indulunk, hiszen egy általunk ismert személy jelenléte átsegíthet a költözés nehézségein, és nem kell időt fordítani a megismerkedésre, hiszen „nem a nulláról indulunk”. Bár több időbe telhet olyan albérletet találni, ahol többen is együtt lakhatunk, ez mégis egy maximálisan megvalósítható elképzelés, amit érdemes fontolóra venni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!