A cukorbetegek telemedicinális szemvizsgálatát javasolják a szakemberek

Forrás: MTI
Telemedicinális szűrések elvégzését javasolják szakemberek a diabéteszes retinopátia kivizsgálására. A szakmai elképzelések szerint mintegy 7-8 telemedicina szűrőállomásra lenne szükség a teljes rendszer kiépítéséhez.

A látás világnapja apropóján a Magyar Szemorvostársaság által kiadott közleményben azt írták: a cukorbetegség szemészeti szempontból is kiemelt betegség, hiszen a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás a vakság leggyakoribb oka. Világszerte a cukorbetegek egyharmadának, a magyarországi 800 ezer diabéteszes betegből 160 ezernek volt valamilyen fokú diabéteszes retinopátiája.

Cukorbetegséggel élőknél a vakság kockázata tízszeres, ezért minden kezelési protokoll számukra legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő, mert a szemkárosodás sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott látásromlás alakul ki - írták.

Magyarországon a felismert cukorbetegek egyharmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és csak a betegek fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton, miközben körülbelül ezer ember vakul meg évente a diabéteszes retinopátia késői felismerése és a kezelés hiánya miatt.

A szakemberek szerint azonban a nagyszámú beteg miatt az ellátórendszer túlterheltté válna, ha az összes cukorbeteg elmenne az irányelvekben javasolt gyakorisággal szemészeti vizsgálatokra. Ezért a szakma ezen szűrések telemedicinális elvégzését javasolja.

A diabéteszes retinopátia kezelése 2018-ban 43,6 milliárd forintba került a társadalombiztosításnak. A cukorbetegek éves szemészeti vizsgálatának költségterhe 2018-ban 3,8 milliárd forint volt, ez a telemedicina szűrési rendszerrel jóval kevesebb, 1,2 milliárd forint lett volna; szakemberek szerint ennek a rendszernek a kiépítése egy év alatt megtérülne.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!