120 éves az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Forrás: MTI
Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet folyamatosan építkezik, azzal a töretlen hittel és elköteleződéssel, amelyet elődeitől kapott örökül - fogalmazott Bogos Krisztina főigazgató a Korányi-intézet 120 éves fennállását ünneplő tudományos szimpóziumon a Magyar Tudományos Akadémián.

A főigazgató felolvasta Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter levelét, aki úgy fogalmazott, hogy az intézet nemzetközi szinten is páratlan történetre tekint vissza. Felidézte, hogy a kórház elődje a tuberkulózisos (tbc-s) betegek ellátására alakult, hiszen a betegség az egész országot sújtó közegészségügyi problémává vált, és először Korányi Frigyes emelte ki a tbc elleni küzdelem fontosságát.

Korányi Frigyes a század végére már ismerte a betegséget, felismerte a szervezett védelem fontoságát, és 1898. május 3-án megalakult a „Budapesti Szegénysorsu Tüdőbetegek Szanatórium-Egyesülete”, amely alapításától kedve a tbc elleni küzdelem élharcosává vált. A kórház alapkövét 1900 novemberében helyezték el, és kevesebb mint egy évvel később, 1901. november 3-án már betegeket fogadott az intézet - idézte fel a miniszter.

Kiemelte: az intézetben akkora tapasztalat és tudás halmozódott fel, ami abban a korban az egész világon ritkaságszámba ment. A tudás mellett pedig ezeket az orvosokat a szeretetből táplálkozó keresztényi hagyományaink, szokásaink, az emberi élet feltétlen tisztelete, embertársaink megsegítésének parancsa is hajtotta - tette hozzá.

A magyar tüdőgyógyászat központja ezen falak között született meg - hangoztatta a miniszter, de a Korányi-intézet mindig is több volt egy jól felszerelt kórháznál, központja és koordinátora lett a magyar tüdőgyógyászatnak, az intézményi hálózat az egész országot lefedi, így biztosítva minden magyar ember számára, hogy lakóhelyétől függetlenül megkapja a számára szükséges legjobb kezelést.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a századfordulón az intézet közegészségügyi jelentőségén túl egyfajta menedéket is jelentett a tbc-s betegeknek. A nemzetközi színvonalon is elsők között szereplő, a nemzetközi szakmai tapasztalatcserében részt vevő intézetről beszélünk, és a Korányit időtállóvá teszi az elmúlt évszázad munkája - hangoztatta.

Horváth Ildikó kiemelte: az intézet menedéket jelentett a koronavírus-járványban is, először akkor, amikor 2020 tavaszán a Pesti úti idősotthonból több száz ellátottról kellett rövid időn belül gondoskodni. Az egészségügyi vezetés mindenkor támogatni fogja a magas színvonalú szakmai munkát és a felelős hozzáállást - hangsúlyozta.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!