7 jel, ami szürke hályogra utal

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
60 éves kor felett a látásromlás egyik leggyakoribb oka a szürke hályog kialakulása. A szem megbetegedése jellegzetes tünetekkel jelentkezik. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa hét pontban sorolja fel a szürkehályog leggyakoribb jeleit.

1. Felhős napok

A szürke hályog a kezdeti szakaszában még nem hat jelentősen a látásra. A szemlencse betegségének kezdetén a dolgok először csak kissé homályosnak tűnnek, gyenge fényviszonyok között összemosódnak, mintha csak egy impresszionista festményt nézne.  A tünetek látást zavaró hatása idővel azonban általában növekszik. A világ felhősnek, homályosnak, komornak tűnhet.
 
2. Éjszakai látásromlás

A szürke hályog megjelenése befolyásolja az éjszakai látást, és megnehezít bizonyos éjszakai tevékenységeket, például a vezetést. Erre vonatkozóan az ausztrál Curtin Egyetemen végeztek egy kutatást, amelynek eredménye szerint a szürke hályog kezelése 13 százalékkal csökkentette az autóbalesetek kockázatát. Ha tehát arra gyanakszik, hogy az ön éjszakai látásromlását – egy még fel nem tárt – szürkehályog-betegség okozza, ne üljön volán mögé, és minél előbb keressen fel egy szemész szakorvost!
 
3. A ragyogó fények vakítanak

A fényérzékenység is a szürke hályog gyakori tünete. Az a fajta fényérzékenység utalhat szürke hályogra, ha erős fény hatására káprázást tapasztal. Az erős napfény is sokkal jobban zavarhatja a szemét, mint korábban.

4. Fényudvar mindenhol

Szürke hályog következtében a szemlencse elhomályosulása ún. fényelhajlást okozhat a szemben, aminek következtében a fényforrások – utcai lámpák, fényszórók – körül glóriákat, karikákat láthat. Ez ismételten az éjszakai látást nehezíti meg, az autóvezetést pedig veszélyessé teheti.

5. Gyakran kell szemüveget vagy kontaktlencsét cserélnie

Ha azt tapasztalja, hogy még csak egy év telt el és már megint erősebb – vagy most éppen gyengébb – szemüvegre vagy kontaktlencsére van szüksége, előfordulhat, hogy szürke hályog áll a háttérben. Egy bizonyos érettség után a lencsehomály okozta látásromlást nem is lehet majd szemüveggel korrigálni, ekkor mindenképp érdemes már elgondolkodni a szürkehályog-műtéten.

6. Halványabban látja a színeket

A szürke hályog előrehaladtával a szemlencse homályok sárgába vagy barnába fordulhatnak. Ennek eredményeként a szembe érkező összes fénynek sárga az árnyalata, vagyis olyan az agyban leképződő kép, mintha „kék blokkoló” napszemüveget viselne. A színek egyre fakóbbá, halványabbá válnak. Szürkehályog-műtétet követően nem pusztán a látásélességét nyeri vissza, újra színesben láthatja a világot.

7. Torzítás és kettős látás

Ez a két tünet akkor tapasztalható, amikor a szürke hályog már előrehaladott állapotban van. Ilyenkor a tárgyak alakjai torznak tűnhetnek. Ugyanakkor kettős látást is tapasztalhat, ami akkor sem múlik, ha becsukja az egyik szemét.

A ma alkalmazott szürkehályog-kezelés kb. 50 éve használt műtéti módszeren alapuló eljárás, modern technológiával kivitelezve, ahol az elszürkült szemlencsét ultrahang segítségével távolítják el és a helyére egy speciális műlencsét ültetnek be. Az eljárás ma már rutinműtétnek számít. Teljesen fájdalommentes és mindössze 10 percig tart.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!