Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Forrás: Tudatos Vásárlók
A lakásban megjelenő penész nemcsak csúnya, de egészségtelen is. Vajon a drágább bolti szerek tényleg hatékonyabbak a penészgomba ellen, mint a házi, környezetkímélőbb tisztítószerek?

A penészgombák elsősorban magas, 70% feletti relatív páratartalom mellett gyorsan növekedő gombák, amelyek nagyszámú parányi, a levegő mozgásával könnyen tovajutó spórát termelnek. Igen hasznos élőlények: a kertben, erdőben segítik az elhalt növényi részek lebomlását és a humuszképződést. Ha pedig a lakásban egy rosszabbul szellőző, nedves helységbe, sarokba jutnak, az számukra maga a paradicsom, a lakóknak pedig itt kezdődik a kétségbeesett takarítás.

A szervezet normál körülmények között köbméterenként 100-500 spórával képes megbirkózni. Ennél nagyobb spóraterhelés esetén előbb-utóbb bekövetkezik a túlérzékenység állapota, amikortól már az alacsonyabb spóraszám is allergiás reakciót vált ki.

Az allergiás tünetek attól függően változnak, hogy a spórák szervezetünkben hol telepedtek meg: az orrjáratokban megtelepedett spórák allergiás náthát, a hörgőkbe és a hörgőcskékbe jutók asztmát, míg a léghólyagokba jutók a léghólyagok falának gyulladását okozhatják. További allergiás tünetek lehetnek még a kiütés, ekcéma, gyomor-bélrendszeri allergia (hasmenés) vagy az allergiás kötőhártya gyulladás.

Miért van egyes helyeken mindig penész?

A penészesedés alapvető oka minden esetben a levegő magas páratartalma például egy szivárgó vízvezeték vagy a száradó ruhák miatt. Gyakori ok a gyengén, hiányosan szigetelt fal is, ami télen annyira lehűl, hogy a belső térből kicsapódik a pára a falon.

Mi a baj a bolti szerekkel?

A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi szervezet néhány évvel ezelőtt 20, boltban kapható penészölő sprayt tesztelt. Kiderült, hogy mindegyik szer valóban hatékonyan pusztítja a penészgombát, de a felhasználókra is káros hatásuk van. A szerekben található, kevéssé környezetbarát hipoklorit, közismert nevén hipó sokáig ott maradhat a szoba levegőjében, és a szervezetünkre káros hatású lehet. A hipoklorit-tartalmú szerek abból a szempontból is csalókák, hogy valójában csak kifehérítik a kezelt falfelületet, de otthagyják a penészgomba darabokat, ami egészségügyi szempontból kedvezőtlen.

Mit tudnak a hagyományos szerek?

A hagyományos szerek a hipoklorit-tartalmú bolti szerekhez hasonlóan hatékonyak a penészgombák ellen, viszont kevesebb egészségügyi kockázatot rejtenek:

Alkohol: a gyógyszertári alkohol (etanol/spiritusz) hatékony és olcsóbb megoldás, mivel hamar elpárolog, így nem marad káros anyag a levegőben. Használat közben ne lélegezzük be! Az alkohol tűzveszélyes, ezért mindenképp alaposan szellőztessünk a fal kezelése közben/után.

Hidrogén-peroxid: szintén hatékony a penész ellen és fehéríti is a falat. Nincs visszamaradó káros anyag, mert vízre és oxigénre bomlik. Szakértők kb 3%-os vizes oldatát ajánlják, koncentráltabb formában bőrrel érintkezve irritáló hatású, ha mégis töményebb formában szeretnénk használni, húzzunk kesztyűt. A fürdőszobákban gyakran a csempék közti fuga penészedik. Érdemes egy hidrogén-peroxidos lemosás után súrolószerrel és kefével végigmenni a felületen, majd még egy hidrogén-peroxidos lemosást végezni.

Mindkét hagyományos szer esetén javasolt legalább kétszer egymás után felvinni az érintett felületre. Bármilyen szerrel is történik a penész eltávolítása, közben/utána szellőztessünk ki alaposan!

Ecettel is eltávolítható a penész?

Sajnos az ecet nem elegendő a penész eltávolításához. A penész egy része ilyenkor hátramarad, ami kiváló táptalaj az újabb penészgombák megtelepedéséhez.

Mit tegyünk, hogy ne legyen penészes a lakásunk?

1. Páratartalom

A szerek önmagukban nem szüntetik meg a problémát. Ahhoz, hogy ne jelenjen meg újra a penész az adott helyen, törekedni kell arra, hogy a falak minél melegebbek és szárazabbak legyenek, és ne legyen túl magas a szoba levegőjének páratartalma. Ezt jó külső szigeteléssel és megfelelő szellőztetéssel érhetjük el. Honnan tudhatod, hogy megfelelő-e a páratartalom a szobában? Az optimális páratartalom a lakásban felnőttek számára 40-60%, kisgyerekek szobájában 60-70% is lehet. Ahol gyakran penészedik a lakás, érdemes beruházni egy páratartalom mérőbe.

2. Alapos szellőztetés naponta 3-szor

A leghatékonyabb módja a penészgombák kiűzésének a lakásból, ha naponta legalább háromszor teljesen kitárjuk az ablakokat, és 5-10 perces kereszthuzatot csinálunk. Ez történjen lehetőleg reggel, indulás előtt, délután amikor hazaértünk, és este lefekvés előtt. Segít a helyzeten, ha főzés, fürdés után is kereszthuzatot csinálunk.

3. Egyenletes hőmérséklet

A levegő párabefogadó képessége a hőmérséklettől függ: a levegő magasabb hőmérsékleten nagyobb vízmennyiséget, alacsonyabb hőmérsékleten kisebb vízmennyiséget tud magába foglalni. A különbség az alacsonyabb hőmérsékleten kicsapódik, emiatt a gyakran szakaszos fűtés kedvez a penészgombáknak.

4. Húzzuk le a vizet, hagyjuk nyitva az ajtót

A fürdőszoba ideális terepe a penészgombáknak. Sokat segít, ha zuhanyzás után lehúzzuk, letöröljük a csempéről a víz nagy részét. Elgondolkodhatunk ventilátor beépítésén, de az is segít, ha zuhanyzás után kitárjuk az ajtót, a nap minél nagyobb részében legyen nyitva a fürdő ajtaja.

5. Tartsuk melegen a fürdőszobát

A magas hőmérsékletű levegő több nedvességet képes felvenni mint a hideg, így nem csapódik ki olyan könnyen a pára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!