Ki végeztet szemhéjplasztikát?

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
A lógó, megereszkedett szemhéjbőr nem csak azért kellemetlen, mert befolyásolhatja a megjelenésünket, számos esetben akár a látást is zavarhatja. Habár különböző trükkök léteznek a szépséghiba korrigálására, tartós megoldás csak plasztikai műtéttel érhető el.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

De vajon kihez érdemes fordulnunk, ha a szemhéjunkat szeretnénk műtéti úton helyreállíttatni? Plasztikai sebészre vagy szemészre bízzuk a beavatkozást?

A szemhéj kifordulása (ectropium) és befordulása (entropium), valamint a megereszkedett szemhéjbőr (dermatochalasis) az idő előrehaladtával jelenhet meg.

A hibás szemhéjállás irritálhatja a szemet és rontja a látást

A rugalmasságát vesztett szemhéj kifelé, vagy befelé fordulhat, ami egyrészt esztétikai problémát okoz, másrészt szemészeti panaszokat is generálhat, melyek látásproblémához vezethetnek. Az alsó szemhéj megereszkedésével a szaruhártya korábban fedett felszíne szabaddá válik, ami esetenként súlyos szemszárazságot, máskor pedig túlzott könnyezést eredményez. Ha a hibás szemhéjállást nem korrigáltatjuk, az hosszútávon gyulladáshoz, a szemhéjszél átépüléséhez vezethet. A szemhéj kötőszöveti rostjainak gyengülése a szemhéj befelé billenését is eredményezhetik, így a pillaszőrök súrolják a szaruhártyát, hámsérülést, gyulladást, fekélyt okozva. „A kezelés hiánya mindkét esetben szem- és látáskárosodáshoz vezethet, a sebészeti beavatkozás többnyire nem elkerülhető” – mondja Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Blepharoplasztika a szemhéj felesleges bőrének eltávolítására

A szemhéj bőre igen vékony és idővel sajnos megereszkedésre is hajlamos. Ha ez a felső szemhéjjal történik, ronthatja a látóterünket. Az alsó szemhéjbőr meglazulásának pedig a táskás szem az eredménye. A csüngő bőrréteg eltávolításának nem csupán esztétikai okai lehetnek, a kimetszés orvosilag indokolt abban az esetben, ha a látást zavarja, például, ha ráborul a szempillákra. 

A szükséges műtétet blepharoplasztikának nevezik, de legtöbben szemhéjplasztikaként ismerjük. Amikor a beavatkozást fontolgatjuk, többnyire az jut eszünkbe, hogy egy általános plasztikai sebészt keresünk fel. Azonban mielőtt orvost választunk, érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy ez a fajta műtét nemcsak a szemhéjakat érinti. Magában foglalhatja a szemet körülvevő összes finomszövetet, amelyek a korral öregszenek, megereszkednek. Vagyis a műtétet érdemes szemészorvossal végeztetni, hiszen ő átfogó szakértelemmel rendelkezik a szem- és szemkörnyék kényes szöveteiről, a könnyutak biztosításáról, a szemkörnyék megfelelő érzéstelenítéséről. A megereszkedett bőrréteg sebészeti beavatkozással szüntethető meg, helyi érzéstelenítés mellett. A műtét bármelyik évszakban elvégezhető, de az operált területet mindig védeni szükséges az UV fénytől.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!