Miért ne használjunk öblítőt a mosáshoz?

Szimpatika Webtér hirdetés
Forrás: Tudatos Vásárló
Mosóporból, folyékony mosószerből, mosogatószerből, de még WC-tisztítóból is vásárolhatunk uniós ökocímkével rendelkező, környezetkímélő terméket. Öblítőből azonban egyetlen ökocímkéset sem találunk a boltok polcain. Az öblítőről elmondható, hogy nevével ellentétben nem öblít, viszont számos egészségre és a környezetre veszélyes – potenciálisan rákkeltő, allergén – anyagot tartalmaz.

Lehet-e öko az öblítő?

Azt, hogy az egyes termékek milyen feltételek mellett lehetnek jogosultak az ökocímke használatára, magyarul milyen termékek kaphatnak EU-ökocímkét, az Európai Unió termékcsoportonként szabályozza. Az öblítőkre sokáig nem volt ilyen szabályozás, ezért 2015-ben az Európai Bizottság kutatóintézete, a Joint Research Centre (JRC) javaslatot tett arra, hogy öblítőkre is kerülhessen EU-ökocímke – megfelelő követelmények teljesítése mellett.

Két európai civil szervezet, az Európai Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (BEUC) és az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) azonban aggályaikat fejezték ki a tervezettel kapcsolatban, és elutasították az öblítők ökocímkével való szabályozásának lehetőségét. A környezet- és fogyasztóvédő szervezetek szerint az öblítőket azért nem szabad ökocímkével ellátni, mert nem rendelkeznek tisztító tulajdonságokkal, nem javítják a mosás folyamatát.

Az öblítők jelentős környezeti hatással, elfogadhatatlanul magas kritikus hígítási térfogattal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy mérgezőek a vízi élőlényekre és biológiailag nehezen lebonthatók. Az öblítők negatív környezeti hatása mellett használatuk eredményeként a fogyasztók olyan illatanyagoknak vannak kitéve, amelyek benne maradnak a textíliában, és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak.

Mivel az ökocímke a környezeti fenntarthatóság címkéje, ha az öblítők kaphatnánka uniós ökocímkét, az ellentmondana az uniós ökocímke általános filozófiájának, és rontanák a minősítés hitelességét. A fenti állásfoglalást 2015-ben elfogadták, és mivel érveit azóta sem cáfolták, a termékcsoportra a mai napig nem lehet uniós ökocímkét kérni, sőt erre vonatkozó tervek sincsenek.

Miért léteznek öblítők? Miért használjuk?

Bár a termékcsoport széles körben elterjedt, a különböző öblítők környezeti és egészségi hatásában csak kis eltérések tapasztalhatóak, mivel a legtöbb termék összetétele nagyon hasonló.

Az öblítők anyagai, a termék nevével ellentétben nem a ruha öblítésében, tehát a mosószermaradék eltávolításában játszanak szerepet – ilyen funciójuk nincs. Ezzel szemben bevonatot képeznek a textilszálakon, ami érzésre puhábbá teszi az anyagot, gátolja a műszálas ruhák elektrosztatikus feltöltődését, segítheti a vasalást, sőt a ruha száradását is gyorsítja. Ezen hatások egyike-másika akár hasznos is lehetne, de nem feltétlenül lényeges mindenki számára. Az öblítők használatának ugyanakkor kellemetlen, sőt káros mellékhatásai lehetnek, akár az egészségünkkel, környezetünkkel, akár a ruhanemű használatával kapcsolatban.

Összetevők:

1. Kationos felületaktív anyagok

Az öblítőszerek fő összetevői a csomagoláson kationos felületaktív anyagok néven találhatóak meg. Ezek a vegyületek kémiai szempontból kvaterner ammónium, rövidítve kvatvegyületek. Jellemzően ezek keverékét használják az öblítőkben, ilyen vegyület például a dietil-észter-dimetil-ammónium-klorid (DEEDMAC), a TEAQ (trietanolamin-észter-kvat), a HEQ (Hamburg észter-kvat). Ezek a kvatvegyületek kapcsolódnak a textilszálakhoz és biztosítják azok puhaságát; mivel rosszul oldódnak vízben, az öblítőkben való felhasználásukhoz további segédanyagok (kvaterner ammónium- és aminszármazékok) kellenek a jobb oldékonyság érdekében.

Mi a gond velük?

Kimutatottan elősegíthetik az asztma kialakulását és károsíthatják a szaporodórendszert. Ezek a vegyületek viaszos hatásúak, így a ruhaszárítás során segítik a víz távozását az anyagból, de az újranedvesedést is gátolják. Bőrünk folyamatosan izzadságot bocsát ki, optimális esetben ez távozik a bőrről. A viaszos hatás miatt azonban a ruha rosszabbul szellőzik, nem engedi távozni a nedvességet, ez a bőrflóra és szervezetünk hűtése szempontjából is kedvezőtlen. A nem szellőző ruhaneműk miatt „bepállott” részek bebüdösödhetnek, elősegítik a gombás bőrbetegségek kialakulását.

Tapasztalat, hogy az öblítők miatt rosszul szellőző ruha büdösebb lesz, amit a következő mosás is nehezebben távolít el. Az öblítővel mosott törölközők kevésbé szívják fel a vízcseppeket. Az öblítőkben lévő kvatvegyületek a környezetbe kerülve a vízi élőlényekre nézve káros hatásúak és lassú lebomlásúak. A kvatvegyületek a speciális anyagú ruhák használhatóságát is ronthatják. Vízálló ruházat mosásakor nem szabad öblítőt használni, mivel az éppen rontja a vízállóságot, erre az öblítőgyártók is felhívják a figyelmet. Az öblítők gyúlékonyabb bevonatot képeznek a ruhán, ami később, többszöri öblítő nélküli mosásnál ugyan távozik, de addig könnyebben éghetővé teszi az anyagokat.

2. Illatanyagok

Az öblítők másik funkciója az illatosítás. Az emberek többségénél egyes illatok a tisztasággal vannak összefüggésben, nem véletlen, hogy a gyártók, kereskedők is az öblítők illatát helyezik előtérbe a reklámokban. Sokan épp az illatanyagok miatt használnak öblítőt.

Mi a gond velük?

Az öblítőkben lévő illatanyagok felesleges kockázatot jelentenek szervezetünk számára. A káros hatás jelenthet kellemetlen közérzetetet, de akár súlyosabb problémát is.  Mint már említettük, az öblítők hatóanyagai kevéssé térnek el egymástól, az illatanyagok terén azonban nagyobb különbségek vannak: illatosításra több száz bevizsgálatlan, a fogyasztók számára megismerhetetlen vegyületet alkalmaznak a gyártók. Ezek között hormonális hatású anyagok (ftalátok, mesterséges illatanyagok) is lehetnek.

Egy amerikai vizsgálatban átlagosan 18-20 különböző illatanyagot mutattak ki az egyes termékekben, ezek között megtalálható volt a lehetséges emberi rákkeltő acetaldehid, az 1,4-dioxán; a fejlődési rendellenességekkel összefüggésbe hozható metil-etil-keton és klórmetán, illetve az allergén linalool. Illatosításra használják a mesterségesen előállított galaxolide illatanyagot is, amely bioakkumulatív, azaz  felgyülemlik a szervezetben.

Világviszonylatban az illatanyagok benne vannak az öt legfontosabb allergénben. Az egészségügyi gondok közül a légzőszervi problémák és az asztmatikus hatások a leginkább ismertek, de fejfájást is okozhatnak az illatosított termékek.

Az érzékeny embereknél a bőrrel érintkező öblítővel kezelt ruha is allergiát okozhat. Ráadásul, az érintetteknek nem megoldás, hogy nem használnak ilyen terméket. Egy amerikai felmérés szerint az asztmások közel felének okoz problémát a tisztítóból visszaérkező ruha, vagy az, ha túl közel van hozzájuk egy illatosított terméket – pl. öblítőt – használó ember.

3. Tartósítószerek, színezőanyagok

A fent említett anyagok mellett a termékben egészségügyi és környezeti kockázatot jelentő tartósítók, színezékek és más segédanyagok vannak. Az öblítőkben tartósítószerként leggyakrabban a többi háztartási vegyipari cikkhez hasonlóan a benzisothiazolinone-t és a methylisothiazolinone-t használják.

Mi a gond velük?

A benzisothiazolinone bőrirritációt, kontakt ekcémát okozhat, és az immunrendszerre sincs jó hatással. A methylisothiazolinone-t széles körben használta a kozmetikai ipar krémekben, testápolókban. Komoly allergizáló hatása miatt 2017 óta tilos a testen maradó termékekben, tehát krémekben, testápolókban használni. Még ugyanabban az évben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a methylisothiazolinone-okozta kontaktallergia széles körűen sújtja a teljes európai lakosságot. Az Environmental Working Group környezetvédő szervezet az öblítők összetételét ismeretében javasolja azok használatának elkerülését.

Műanyagszennyezés

Mint szinte minden terméket, az öblítőt is a csomagolásával együtt vásároljuk meg. A kiürült öblítős flakonok műanyaghulladékként terhelik környezetünket, ártalmatlanításukról gondoskodni kell. A műanyag szemét jelentős része sajnos továbbra is hulladékégetőben vagy hulladéklerakóban, vagy legrosszabb esetben a környezetben végzi.

Ha mosunk, akkor öblítő is kell?

Az öblítők elterjedt használata a hatékony marketing mintapéldája. Az emberek jelentős része a mosás szerves részének tekinti az öblítőhasználatot és helytelennek érezné ennek elhagyását. A fogyasztói társadalomban, ahol az egyének megbecsültségében fontos szerepe van a fogyasztásuknak sokaknál presztízskérdés, hogy „megfelelő” öblítőt használjanak. Valószínűsíthető, hogy néhány évtized múlva inkább – az öblítőhasználattal is megspékelt – fogyasztói társadalom, pontosabban annak környezeti hatásai fognak konkrét és esetleg lelkiismereti gondot okozni számunkra, nem pedig az, hogy virágillatú és pihe-puha-e a kiteregetett ruha.

Ajánlataink

Algoflex Izom+ízület 300 mg retard kemény kapszula 20x
Algoflex Izom+ízület 300 mg retard kemény kapszula 20x
2379 Ft
Actival Senior Plusz filmtabletta 120x
Actival Senior Plusz filmtabletta 120x
7399 Ft
Algoflex Forte Dolo 400mg filmtabletta20x
Algoflex Forte Dolo 400mg filmtabletta20x
2549 Ft
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
1699 Ft
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 30x
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 30x
2179 Ft
Aqua Maris Strong orrspray 30ml
Aqua Maris Strong orrspray 30ml
2249 Ft
Advil Ultra Forte lágyzselatin kapszula 16x
Advil Ultra Forte lágyzselatin kapszula 16x
2749 Ft
Bepanthen krém 30g
Bepanthen krém 30g
1749 Ft
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
7199 Ft
Eurovit D-vitamin 3000NE FORTE tabletta 60x
Eurovit D-vitamin 3000NE FORTE tabletta 60x
1949 Ft
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
2099 Ft
Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula 90x
Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula 90x
4949 Ft
Sinupret belsőleges oldatos cseppek 50ml
Sinupret belsőleges oldatos cseppek 50ml
2749 Ft
Gengigel gél 20ml
Gengigel gél 20ml
4949 Ft
Szent-Györgyi Albert C-vitamin 1000 mg retard tabletta 100x
Szent-Györgyi Albert C-vitamin 1000 mg retard tabletta 100x
3329 Ft
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
3599 Ft
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
3149 Ft
Vizol S 0.21% oldatos szemcsepp száraz szemre 10ml
Vizol S 0.21% oldatos szemcsepp száraz szemre 10ml
2449 Ft
Supradyn Energia Plus pezsgőtabletta 10x
Supradyn Energia Plus pezsgőtabletta 10x
1949 Ft
Systane Ultra nedvesítő szemcsepp 10ml
Systane Ultra nedvesítő szemcsepp 10ml
3279 Ft
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
3379 Ft
Datif PC NEO bukkális tabletta 90x
Datif PC NEO bukkális tabletta 90x
4499 Ft
Béres C-vitamin 1000mg filmtabletta 90x
Béres C-vitamin 1000mg filmtabletta 90x
3599 Ft
Nicorette Berrymint 1 mg/adag szájnyálka oldatos spray 1x
Nicorette Berrymint 1 mg/adag szájnyálka oldatos spray 1x
4799 Ft
Calcium-D-Sandoz 600mg/400NE pezsgőtabletta 20x
Calcium-D-Sandoz 600mg/400NE pezsgőtabletta 20x
2179 Ft
Cetebe 500 mg retard kemény kapszula 120x
Cetebe 500 mg retard kemény kapszula 120x
4349 Ft
Nicoflex Medi Forte krém 50 g
Nicoflex Medi Forte krém 50 g
1229 Ft
Novorin PLUS 1mg/ml+50mg/ml oldatos orrspray 10ml
Novorin PLUS 1mg/ml+50mg/ml oldatos orrspray 10ml
1629 Ft
Centrum Silver 50+ A-tól Z-ig multivitamin 100x
Centrum Silver 50+ A-tól Z-ig multivitamin 100x
7799 Ft
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
999 Ft
Béres Magnézium B-Komplex Direkt szájban oldódó granulátum 20db
Béres Magnézium B-Komplex Direkt szájban oldódó granulátum 20db
2279 Ft
NeoMagnizum keringés tabletta 100db
NeoMagnizum keringés tabletta 100db
4599 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!