Köhög a gyermek – asztma vagy krupp?

Forrás: Tüdőközpont
Az ugató köhögés ijesztő tünete kapcsán általában két betegség gyanúja merül fel a szülőkben. Dr. Hidvégi Edit gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan tudjuk megkülönböztetni e betegségeket és mit tegyünk, ha tünetek jelentkeznek.

Hurutos és száraz köhögés

A köhögés gyakori tünet légúti fertőzések kapcsán is. Lehet hurutos, ilyenkor a köhögéssel a nyáktól tisztítjuk meg a légutakat. A száraz köhögés nem jár váladékkal, ellenben elhúzódóan is jelentkezhet, egy-egy légúti betegség után hetekig is megmaradhat. A két fő típus mellett használjuk még az ugató köhögés kifejezést is, ezzel jellegzetesen egy rekedtes, mély hangú köhögésre gondolunk.

Az ugató köhögés

Az ugató köhögés a kruppos roham jellegzetes tünete. Krupp leginkább a 3 év alatti korosztályban szokott előfordulni, mert náluk az anatómiai adottságok miatt, a légutak könnyebben begyulladnak és beszűkülnek. Később, a légutak keresztmetszetének növekedésével csökken a gyakoriság, 12-14 éves kor felett pedig már nagyon ritkán szokott jelentkezni.

Krupp vagy asztma?

Az ugató köhögés során a gyermek légzése is nehezített, lényeges, hogy ebben az esetben a belégzés okoz nehézséget. Ezzel szemben  az asztmás roham során a kilégzés nehezített. A gyermeknél ezt a jellegzetes, kilégzést kísérő sípoló hangról ismerhetjük fel.

A kruppos roham jelentkezhet minden előjel nélkül, de gyakran náthás, hurutos tünetek kapcsán alakul ki, jellemzően éjszaka, álmából ébreszti a családot az ugató köhögés hangja. Az asztma is súlyosbodhat, rohamot is provokálhatnak a légúti fertőzések, de ez esetben a tüneteket elhúzódó köhögés, zihálás és nehézlégzés is megelőzheti. A panaszok súlyosbodása nem kifejezetten napszakhoz kötött, a légzés romolhat fizikai aktivitás, például futkározás hatására, pollenszezonban, magas légszennyezettség esetén is.

Hideg párás levegő: ugató köhögés ellen használ, asztmánál árt

Ugató köhögés esetén a gyereket ajánlott vastag takaróba bugyolálva télen is a szabad levegőre vinni vagy a nyitott ablak elé ülni vele, esetleg a nyitott hűtőszekrény elé. A hideg, párás levegő belélegzése krupp esetén jótékony hatású, enyhíti az ugató köhögést. A meleg pára vagy gőzölés mindkét betegségnek (krupp és asztma) árt, a kamillás gőzölés a pollen-allergiásoknak kifejezetten fulladást okozhat. Ha a gyermek tünetei nem javulnak, hívjuk az ügyeletet vagy a mentőszolgálatot! Akkor is vigyük el orvoshoz, ha a kruppos roham elmúlt.

Asztmás köhögés, sípoló légzés esetén viszont a hideg és a párás levegő fokozza a tünetek erősségét, így ez nem javasolt. Ilyen esetben a rohamoldó készítményt kell használni, ahogyan előzetesen a gyermektüdőgyógyásszal egyeztették. Ha a tünetei romlanak, a köhögése, nehézlégzése nem csillapodik, hívjunk orvosi segítséget!

Asztmás gyermek esetében jól beállított kezeléssel nagyrészt meg tudjuk előzni a rohamok kialakulását. Ha a jelenlegi terápia mellett a gyermek nem tünetmentes, az asztma tünetei zavarják a mindennapi tevékenységeiben, tornaórán vagy éjszakai pihenésben, akkor ezt mindenképp jelezzük a kezelőorvosnak, mert módosítani kell a kezelésen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!