A járvány növelheti a demenciával élők számát

Forrás: felejtek.hu
A koronavírus-járvány hatása olyan területeken is jelentkezhet a demencia-kutatók szerint, ahol a válság előtt is nehéz küzdelem zajlott.

„Hosszabb távon a demenciában szenvedők jelentős növekedéséhez vezethet világszerte a koronavírus-járvány” – áll a több mint száz szakmai szervezetet magába tömörítő Alzheimer’s Disease International (ADI) figyelmeztetésében, amit a CNBC idézett.

A szakértők a koronavírus-fertőzés egy lehetséges következményére hivatkoznak, a betegség ugyanis növelheti a demencia kialakulásának esélyét. A kutatók úgy vélik, hogy sok országban a pandémia előtt is komoly kihívás volt a demencia kezelése, de a járványhelyzet csak tovább ront(ott) az esélyeken.

Az ADI szerint már a járvány előtt megjelent előrejelzések azt mutatták, hogy a demenciás esetek száma mintegy 78 millióra emelkedhet 2030-ra, az ezzel kapcsolatos költségek pedig évi 2,8 billió dollárra. A kutatók szerint a járvány valamennyire csökkentette az esetszámot az idősebb korosztály megbetegedésével, de hosszabb távon ennek éppen az ellenkezője várható.

A CNBC idézi Alireza Atri neurológust, aki különösen aggódik a long, vagyis az elnyúló Covid nevű tünetegyüttes miatt. A Banner Sun Health Research Institute nevű intézet igazgatója szerint a koronavírus kárt okozhat a szervezet immunrendszerében, gyulladásokhoz és agyi mikroerek károsodásához is vezethet.

A szakértő szerint ezek a jelenségek különféle neurológiai rendellenességeket okozhatnak, így végső soron a demenciához köthető tünetek is hamarabb jelentkezhetnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!