Megtalálták az Alzheimer-kór egyik fő okozóját

Forrás: felejtek.hu
Az ausztrál Curtin Egyetem munkatársai a szellemi leépüléssel járó, világszerte milliókat érintő Alzheimer-kór egyik lehetséges okára bukkantak – derül ki a PLOS Biology tudományos folyóiratban közölt kutatásukból. A demenciával járó betegség kiváltóját és gyógymódját máig keresi a tudomány.

A betegséget tömören az okozhatja, hogy az idegsejtek pusztulását okozó amiloid fehérjék a test más részéből érkezve, a vér-agy gátat átlépve felszaporodnak az agyban. A mechanizmust kísérleti egereken végzett vizsgálatok igazolták.

„Azt tudtuk, hogy az Alzheimer-kór egyik jellegzetessége, hogy béta-amiloidnak nevezett mérgező fehérjék rakódnak le az agyban, de a kutatók nem tudták, hogy ezek honnan jönnek, és miért itt rakódnak le” – magyarázza a kutatást vezető John Mamo professzor.

„A kutatásunk kimutatta, hogy az Alzheimer-kórral élőkben található mérgező fehérjék legnagyobb valószínűséggel a vérben található zsírszállító részecskékből, a lipoproteinekből szivárognak az agyba. Ez a vér-agy gát mechanizmus azért jelentős, mert ha le tudjuk vinni a lipoprotein-amiloidok szintjét, és megakadályozzuk a szivárgást, az egy potenciális új gyógymódot jelenthet az Alzheimer-kór és az emlékezetvesztés ellen” – tette hozzá.

Mamo csapata korábbi díjnyertes kutatásuk során fedezték fel, hogy a béta-amiloidok az agyon kívül termelődnek, lipoproteinek részvételével. Munkájukat olyan különleges, genetikailag módosított egerek létrehozásával folytatták, amelyek mája emberi amiloidokat termelt.

„Ahogy előre jeleztük, a kutatás kimutatta, hogy egérmodellekben a májban termelt lipoprotein-amiloid gyulladáshoz vezetett az agyban, és felgyorsította az agysejtek pusztulását és az emlékezetvesztést. Bár még további kutatásokra van szükség, az adataink azt mutatják, hogy a vérben található toxikus fehérjék megcélozhatók étrenddel és gyógyszerekkel, amik csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét, vagy lassíthatják a romlást” – mutatott rá Mamo professzor.

A felfedezés betegek és családok millióinak életében hozhat fordulatot. Az ausztrál kutatók jelenleg azt vizsgálják, milyen hatással van különleges kísérleti egereik emlékezőtehetségére egy lipoproteinek előállítását csökkentő szívgyógyszer.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!