Vegyük észre időben a reumatológiai problémákat!

A legtöbb ember számára alapvető képességnek tűnik a mozgás, ám ha valamilyen betegség vagy sérülés következtében fájdalmat, esetleg ízületi kötöttséget tapasztalunk, nehezen viseljük, hogy mozgásunkban korlátozottak vagyunk.

A reumatológiai problémák többsége ma már eredményesen kezelhető, de hogy milyen gyógymódok állnak rendelkezésre, és mikor elkerülhetetlen, hogy felkeressük a szakembert, arról dr. Barna Anikót, a Globe Medical Center reumatológus főorvosát kérdeztük.

Mely gyógyászati területtel foglalkozik a re­uma­tológia?

A reumatológia a belgyógyászat egyik szakága, amely a mozgásszervek – ízületek, inak, izmok, szalagok –, valamint a gerinc megbetegedéseire specializálódott. Konzervatív kezelésekkel, tehát gyógyszerekkel és fizioterápia segítségével gyógyít.

Melyek a leggyakoribb reumatológiai panaszok, amelyekkel szakemberhez fordulnak a betegek?

A reumás megbetegedés fájdalmat, működés­zavart és merevséget okoz az izmokban, az inakban, a gerincen és az ízületekben. A tünetek tarthatnak pár napig, vagy akár évekig is, kis kellemetlenséget vagy akár komoly mozgáskorlátozottságot okozva. A reumás betegségek akkor alakulnak ki, ha a mozgató szervrendszerben valamilyen változás alakul ki. Több száz olyan elváltozás van, ami reumatológiai megbetegedést okozhat. A munkánk és a szabadidős tevékenységünk során sokszor túlterheljük magunkat, helytelenül ülünk, állunk, sportolunk, és ennek komoly következményei alakulhatnak ki. Ezen kívül léteznek olyan betegségek is, amelyek következtében reumatológiai panaszok is fellépnek, gondoljunk csak a népbetegségnek számító diabéteszre. Leggyakrabban a degeneratív, kopásos ízületi bántalmak, a lágyrészek, ínak, izmok gyulladása, a köszvény, a csontritkulás, a sportsérülések és a gerinc enyhe és súlyosabb megbetegedései fordulnak elő.

Milyen tünetek esetén elkerülhetetlen, hogy orvoshoz forduljunk?

Minden tünet fontos, amit a beteg korábban nem tapasztalt, különösen akkor, ha már napok óta tart, és a szokásos, recept nélkül kapható gyulladáscsökkentők kevésbé hatékonyak.  Ha intenzív  a fájdalom, biztosan orvoshoz fordul a páciens, de ha csak időnként, pl. kizárólag éjszaka érez fájdalmat, nem biztos, hogy időben jelentkezik vizsgálatra, pedig sokszor az alattomos, kevésbé kínzó panaszok mögött is komolyabb betegség húzódik meg.

Az általános vélekedés szerint csak az idősebb korosztályt érinthetik a mozgásszervi panaszok. Milyen okokra vezethető vissza a reumatológiai betegségek kialakulása?

Döntő többségében az időseknél valóban gyakoribbak a reumatológiai kórképek, de az utóbbi időben ez eltolódott a fiatalabb korosztály felé. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a fizikai túlterhelés, a kevés és rossz minőségű alvás számos betegséget okoz, és többek között hatással vannak a mozgásszerveinkre is. Pl. sokan naponta 8-10 órát dolgoznak, monoton terhelés alatt, legyen ez ülő- vagy fizikai munka, és közben még stressz is éri őket, amely az izmokat folyamatosan terheli. Az izmok tartós feszülése és a helytelen tartás pedig egy idő után károsodások sorozatát indíthatja el.

dr. Barna Anikó

Milyen következményei lehetnek, ha nem kap orvosi segítséget egy reumatológiai problémával küzdő beteg?

Az enyhe eltérések esetenként spontán is elmúlnak, azonban ha tartósan fennállnak a panaszok, nem érdemes sokat várni, hogy szakemberhez forduljunk, mivel minél később kezdjük el kezelni az elváltozást, annál nehezebb lesz és tovább tart majd a javulás. A páciensek általában azonnali gyógyulást remélnek a hónapok vagy évek óta fennálló panaszaikra, de ez sajnos nem megy ilyen gyorsan. A reumatológiai kezelés összetett, amelyhez az orvos, a gyógytornász, a fizikoterápiás szakember és a masszőr összehangolt munkája szükséges, de mindez csak akkor hatékony, ha a páciens maga is tesz azért, hogy gyógyuljon: betartja az orvosi tanácsokat, megfelelően táplálkozik, naponta mozog, csökkenti a stresszt és igyekszik többet aludni.

Sokan félnek a nagy fájdalmaktól és az esetleges műtétektől. Milyen egyéb gyógyászati módszerek léteznek?

Mindig az az elsődleges cél, hogy megfelelő diagnózishoz jussunk, a szakember ezt követően dönt a terápiáról. Bizonyos kórképeknek azonnali műtéti indikációja van, ennek eldöntése szakorvos feladata és az operáció helyett nincs alternatíva tartós károsodás nélkül (pl: cauda equina szindróma). Enyhébb esetekben sokféle alternatív kezelés létezik, de ezeket felsorolni is hosszú lenne. Az a leghatékonyabb, ha ezeket komplexen, személyre szabottan alkalmazzuk, de a túlkezelés is okozhat bajt. Szeretném hangsúlyozni, hogy aki tüneteket tapasztal, elsődlegesen mindig kérje ki a kezelésekről egy szakorvos véleményét, mivel gyakran egy rosszul megválasztott kezelés, amit esetleg a szomszéd ajánlott, csak ront a páciens állapotán.

A rendszeres masszázs vagy gyógymasszázs segíthet az ilyen jellegű betegségek megelőzésében?

A rendszeres masszázs egészséges embereknek is jótékony hatású lehet, hiszen relaxáló, vitalizáló és oldja a feszültséget. Azonban a reumatológián belül is vannak olyan kórképek, amikor tilos és ártalmas a masszázs (pl. daganatos betegnél áttét a csigolyán, friss összeroppant csigolya, akut gyulladt ízület, stb.). Ha már kialakultak a panaszok, érdemes konzultálni egy szakorvossal, hogy az adott páciens esetében milyen masszázs lenne megfelelő. A masszázstechnikák is rengeteg fejlődésen mentek át, és egy megfelelő indikációval alkalmazott masszázs kiváló kiegészítő terápia lehet a gyógytorna és más kezelések mellett.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!