Biztonságos gyógyszerkereskedelem

Kevesen tudják, hogy a gyógyszerek Magyarországon egy szigorúan ellenőrzött folyamat során, a gyógyszer-nagy­kereskedők közreműködésével kerülnek a patikákba. De vajon milyen szerepet töltenek be, és hogyan biztosítható a gyógyszerbiztonság országos szinten?

Ha azt a szót halljuk, hogy nagykereskedő, akkor leegyszerűsítve egy, a gyártó és a kiskereskedő között tevékenykedő, köztes szereplőre gondolunk. A biztonságos és hatékony gyógyszerellátás szempontjából nélkülözhetetlenek a gyógyszer-nagy­keres­kedők, akik feladatuk ellátása során jelentős hozzá­adott értéket teremtenek. A gyógyszerbiztonságról és a nagykereskedők szerepéről kérdeztük Kaló Tamást, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatóját és kereskedelmi igazgatóját.

Kaló Tamás

Mi a szerepe a gyógyszer-nagykereskedéseknek a gyógyszerellátási folyamatban?

A gyógyszer-nagykereskedők a híd szerepét töltik be a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak, illetve kórházak között. Fő feladatunk biztosítani, hogy a gyógyszertárak és kórházak minden beteg számára ki tudják szolgálni a szükséges gyógyszereket a megfelelő minőségben, mennyiségben, helyen és időben. Ehhez olyan logisztikai hátteret kell kiépítenünk és működtetnünk, amellyel képesek vagyunk a mintegy 15 000 forgalomban lévő terméket folyamatosan és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően a gyógyszertárak és intézmények rendelkezésére bocsátani, ahol azt szakszerűen, a gyógyszerekre vonatkozó információkkal együtt átadják a betegeknek.

Az országos szinten működő gyógyszer-nagykereskedők választéka lefedi a teljes hazai gyógyszerpalettát, illetve egyéb gyógyszertárban forgalmazható termékek körét is. A nagykereskedők jelentősen hozzájárulnak a hatékony gyógyszerellátáshoz, hiszen csökkentik az 500 gyártó és a mintegy 2400 gyógyszertár és kórház közötti tranzakciók számát, és ezzel együtt ezek költségét. Egy patika 2-3 nagykereskedőtől szerzi be a forgalmazott termékek jelentős részét, míg ha közvetlenül az 500 gyártóval kellene kapcsolatba lépnie, az lényegesen több tranzakcióval és költséggel járna, ami minden bizonnyal megjelenne a gyógyszerek árában is.

Mivel mind a gyógyszertárak és kórházak, mind a gyártók optimális készletszinttel szeretnének dolgozni, a gyógyszer-nagykereskedők átvállalják tőlük a készletezés logisztikai és pénzügyi terheinek nagy részét is. A nagykereskedőknek továbbá alkalmasnak kell lenniük rendkívüli piaci helyzetek kezelésére is, gondoljunk csak a Covid-időszak elejére, amikor hatalmas sorok kígyóztak a patikák előtt. Munkatársaink ebben az időszakban – csakúgy, mint a gyógyszertárak – három-négyszeres terhelésnek voltak kitéve.

Ha tehát egy gyógyszertárban azt mondja nekem a gyógyszerész, hogy jöjjek vissza a gyógyszeremért délután vagy másnap, akkor ezt a nagykereskedők tevékenysége teszi lehetővé?

Igen, ez így van. Beindul egy gépezet a háttérben, azaz elindul egy megrendelés a gyógyszertárból, a nagykereskedő pedig néhány órán belül odaszállítja a készítményt a patikába annak érdekében, hogy a beteg mielőbb megkaphassa.

Ezek alapján hogyan kell elképzelnünk egy gyógyszer-nagykereskedést?

Nagyon leegyszerűsítve szigorúan szabályozott, modern logisztikai központokat képzeljünk el az ország több pontján. Speciális raktárakkal, korszerű informatikai rendszerekkel, gyógyszerkiszedő automatákkal, futószalagokkal, hűtőegységekkel és óriási be- és kiáramló áruforgalommal, folyamatos minőségbiztosítással. Mindezt olyan felelősségteljes munkatársak üzemeltetik, akik legfontosabb feladatuknak a gyógyszertárak és kórházak, illetve rajtuk keresztül a betegek gyógyszerellátását tekintik. A PHOENIX Pharma Zrt. hat korszerű kereskedelmi központjából képes minden gyógyszertárba eljuttatni a megrendelt készítményeket naponta kétszer is. Speciálisan felszerelt gépjárműveinkkel természetesen a hűtést igénylő készítmények is biztonságban vannak, a hűtési láncnak ugyanis nem szabad megszakadnia!

Milyen módon biztosított, hogy egy-egy készítmény a gyártástól a felhasználásig nyomon követhető legyen? Léteznek-e egyedi azonosítók és eljárások, amelyek a készítmények azonosítását segítik?

A gyógyszer különleges termék, amely beavatkozik az emberi szervezet működésébe, és az emberek egészségének helyreállítását vagy megőrzését szolgálja. Éppen ezért a gyógyszer tervezése, kifejlesztése, gyártása, forgalomba hozatala és forgalmazása során hazai és EU-s előírások sokaságát kell betartani. 2019 óta működik egy speciális gyógyszerhamisítás elleni rendszer az EU-ban. A gyártást követően a gyógyszerek dobozát egy egyedi kóddal látják el a gyártók, ami segít beazonosítani a gyógyszert, amíg eljut a beteghez. A gyógyszertárban a kiadáskor minden egyes kód beolvasásával meg kell bizonyosodni a termék eredetiségéről, és mivel minden kód csak egyszer használható, így biztos, hogy egy esetleges hamis termék fennakad a hálón. Az egyedi kód mellett van a csomagoláson egy olyan manipulálás elleni eszköz is, amely lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a dobozt kibontották-e, mielőtt eljutna a beteghez, így nem fordulhat elő, hogy kicseréljék a dobozban a terméket.

Milyen szolgáltatásokkal segíti egy nagykeres­kedés a gyógyszertárak munkáját?

A PHOENIX az alapvető logisztikai tevékenysége mellett számos, a gyógyszertár részére hozzáadott értéket nyújtó szolgáltatást nyújt a patikáknak. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy szakmai információkat nyújtsunk és továbbképzéseket szervezzünk a gyógyszertáraknak, de például begyűjtjük és megsemmisítjük a visszavitt lejárt gyógyszereket, vényeket, tudunk segíteni az irattárolásban is, és igény esetén szakembereink a gyógyszertárak marketingmunkáját is tudják támogatni. Célunk, hogy a gyógyszertárak minél magasabb szinten tudják biztosítani a legfontosabb feladatukat: a betegek gyógyszerrel és egészségügyi információval történő ellátását.

A patikákon kívül a kórházakban, drogériákban vagy a benzinkutakon is hozzájuthatunk bizonyos készítményekhez. Ezekre a helyszínekre hogyan jutnak el a termékek?

Gyógyszer esetében ugyanazokat a szigorú szabályokat kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy hová kerül, így a drogériában, benzinkúton kapható termékek is átesnek a kötelező minőségellenőrzésen. Hadd tegyem azonban gyorsan hozzá, hogy egy benzinkúton vagy drogériában nem kérhetünk szakembertől tanácsot a gyógyszervásárlás során, így én mindenképp javaslom a gyógyszerek gyógyszertárban történő beszerzését.

Mi biztosítja a hazai gyógyszerellátás folyamatos zavartalanságát?

Magyarországon nagyon biztonságos rendszer működik ezen a területen, melynek minden résztvevője fontos pillére a zavartalan ellátásnak: a gyártástól a nagykereskedőkön át a gyógyszertárakig, ahol szakértő és segítőkész gyógyszerészek és megfelelő képesítéssel rendelkező gyógyszertári szak­asszisztensek adják át a gyógyszert és válaszolnak a kérdésekre, segítenek a tájékozódásban. Természetesen, mint minden ellátórendszerben, itt is előfordulnak nehézségek, gondoljunk például arra, hogy néhány gyógyszer esetében átmeneti hiány alakulhat ki. Ilyenkor a gyógyszerellátási lánc szereplői, illetve az OGYÉI mint felügyelő hatóság, megosztják egymással az információkat és mindent megtesznek a gyors megoldásért. Mi gyógyszer-nagykereskedők, úgy tudunk hozzájárulni az ellátás zavartalanságához, hogy folyamatosan fejlesztjük infrastruktúránkat és szolgáltatásainkat. Erőteljesen építünk a digitalizációra, melynek segítségével gyorsabbak, pontosabbak tudunk lenni, így növelni tudjuk a gyógyszertárak, és rajtuk keresztül a betegek és patikai vásárlók elégedettségét. Ennek szellemében a PHOENIX jelenleg is egy 2,5 milliárd forint értékű raktártechnológiai beruházást hajt végre kereskedelmi központjaiban és számos új szolgáltatást vezet be vevői, azaz a gyógyszertárak részére.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!