Biztonságos gyógyszerkereskedelem

Kevesen tudják, hogy a gyógyszerek Magyarországon egy szigorúan ellenőrzött folyamat során, a gyógyszer-nagy­kereskedők közreműködésével kerülnek a patikákba. De vajon milyen szerepet töltenek be, és hogyan biztosítható a gyógyszerbiztonság országos szinten?

Ha azt a szót halljuk, hogy nagykereskedő, akkor leegyszerűsítve egy, a gyártó és a kiskereskedő között tevékenykedő, köztes szereplőre gondolunk. A biztonságos és hatékony gyógyszerellátás szempontjából nélkülözhetetlenek a gyógyszer-nagy­keres­kedők, akik feladatuk ellátása során jelentős hozzá­adott értéket teremtenek. A gyógyszerbiztonságról és a nagykereskedők szerepéről kérdeztük Kaló Tamást, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatóját és kereskedelmi igazgatóját.

Kaló Tamás

Mi a szerepe a gyógyszer-nagykereskedéseknek a gyógyszerellátási folyamatban?

A gyógyszer-nagykereskedők a híd szerepét töltik be a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak, illetve kórházak között. Fő feladatunk biztosítani, hogy a gyógyszertárak és kórházak minden beteg számára ki tudják szolgálni a szükséges gyógyszereket a megfelelő minőségben, mennyiségben, helyen és időben. Ehhez olyan logisztikai hátteret kell kiépítenünk és működtetnünk, amellyel képesek vagyunk a mintegy 15 000 forgalomban lévő terméket folyamatosan és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően a gyógyszertárak és intézmények rendelkezésére bocsátani, ahol azt szakszerűen, a gyógyszerekre vonatkozó információkkal együtt átadják a betegeknek.

Az országos szinten működő gyógyszer-nagykereskedők választéka lefedi a teljes hazai gyógyszerpalettát, illetve egyéb gyógyszertárban forgalmazható termékek körét is. A nagykereskedők jelentősen hozzájárulnak a hatékony gyógyszerellátáshoz, hiszen csökkentik az 500 gyártó és a mintegy 2400 gyógyszertár és kórház közötti tranzakciók számát, és ezzel együtt ezek költségét. Egy patika 2-3 nagykereskedőtől szerzi be a forgalmazott termékek jelentős részét, míg ha közvetlenül az 500 gyártóval kellene kapcsolatba lépnie, az lényegesen több tranzakcióval és költséggel járna, ami minden bizonnyal megjelenne a gyógyszerek árában is.

Mivel mind a gyógyszertárak és kórházak, mind a gyártók optimális készletszinttel szeretnének dolgozni, a gyógyszer-nagykereskedők átvállalják tőlük a készletezés logisztikai és pénzügyi terheinek nagy részét is. A nagykereskedőknek továbbá alkalmasnak kell lenniük rendkívüli piaci helyzetek kezelésére is, gondoljunk csak a Covid-időszak elejére, amikor hatalmas sorok kígyóztak a patikák előtt. Munkatársaink ebben az időszakban – csakúgy, mint a gyógyszertárak – három-négyszeres terhelésnek voltak kitéve.

Ha tehát egy gyógyszertárban azt mondja nekem a gyógyszerész, hogy jöjjek vissza a gyógyszeremért délután vagy másnap, akkor ezt a nagykereskedők tevékenysége teszi lehetővé?

Igen, ez így van. Beindul egy gépezet a háttérben, azaz elindul egy megrendelés a gyógyszertárból, a nagykereskedő pedig néhány órán belül odaszállítja a készítményt a patikába annak érdekében, hogy a beteg mielőbb megkaphassa.

Ezek alapján hogyan kell elképzelnünk egy gyógyszer-nagykereskedést?

Nagyon leegyszerűsítve szigorúan szabályozott, modern logisztikai központokat képzeljünk el az ország több pontján. Speciális raktárakkal, korszerű informatikai rendszerekkel, gyógyszerkiszedő automatákkal, futószalagokkal, hűtőegységekkel és óriási be- és kiáramló áruforgalommal, folyamatos minőségbiztosítással. Mindezt olyan felelősségteljes munkatársak üzemeltetik, akik legfontosabb feladatuknak a gyógyszertárak és kórházak, illetve rajtuk keresztül a betegek gyógyszerellátását tekintik. A PHOENIX Pharma Zrt. hat korszerű kereskedelmi központjából képes minden gyógyszertárba eljuttatni a megrendelt készítményeket naponta kétszer is. Speciálisan felszerelt gépjárműveinkkel természetesen a hűtést igénylő készítmények is biztonságban vannak, a hűtési láncnak ugyanis nem szabad megszakadnia!

Milyen módon biztosított, hogy egy-egy készítmény a gyártástól a felhasználásig nyomon követhető legyen? Léteznek-e egyedi azonosítók és eljárások, amelyek a készítmények azonosítását segítik?

A gyógyszer különleges termék, amely beavatkozik az emberi szervezet működésébe, és az emberek egészségének helyreállítását vagy megőrzését szolgálja. Éppen ezért a gyógyszer tervezése, kifejlesztése, gyártása, forgalomba hozatala és forgalmazása során hazai és EU-s előírások sokaságát kell betartani. 2019 óta működik egy speciális gyógyszerhamisítás elleni rendszer az EU-ban. A gyártást követően a gyógyszerek dobozát egy egyedi kóddal látják el a gyártók, ami segít beazonosítani a gyógyszert, amíg eljut a beteghez. A gyógyszertárban a kiadáskor minden egyes kód beolvasásával meg kell bizonyosodni a termék eredetiségéről, és mivel minden kód csak egyszer használható, így biztos, hogy egy esetleges hamis termék fennakad a hálón. Az egyedi kód mellett van a csomagoláson egy olyan manipulálás elleni eszköz is, amely lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a dobozt kibontották-e, mielőtt eljutna a beteghez, így nem fordulhat elő, hogy kicseréljék a dobozban a terméket.

Milyen szolgáltatásokkal segíti egy nagykeres­kedés a gyógyszertárak munkáját?

A PHOENIX az alapvető logisztikai tevékenysége mellett számos, a gyógyszertár részére hozzáadott értéket nyújtó szolgáltatást nyújt a patikáknak. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy szakmai információkat nyújtsunk és továbbképzéseket szervezzünk a gyógyszertáraknak, de például begyűjtjük és megsemmisítjük a visszavitt lejárt gyógyszereket, vényeket, tudunk segíteni az irattárolásban is, és igény esetén szakembereink a gyógyszertárak marketingmunkáját is tudják támogatni. Célunk, hogy a gyógyszertárak minél magasabb szinten tudják biztosítani a legfontosabb feladatukat: a betegek gyógyszerrel és egészségügyi információval történő ellátását.

A patikákon kívül a kórházakban, drogériákban vagy a benzinkutakon is hozzájuthatunk bizonyos készítményekhez. Ezekre a helyszínekre hogyan jutnak el a termékek?

Gyógyszer esetében ugyanazokat a szigorú szabályokat kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy hová kerül, így a drogériában, benzinkúton kapható termékek is átesnek a kötelező minőségellenőrzésen. Hadd tegyem azonban gyorsan hozzá, hogy egy benzinkúton vagy drogériában nem kérhetünk szakembertől tanácsot a gyógyszervásárlás során, így én mindenképp javaslom a gyógyszerek gyógyszertárban történő beszerzését.

Mi biztosítja a hazai gyógyszerellátás folyamatos zavartalanságát?

Magyarországon nagyon biztonságos rendszer működik ezen a területen, melynek minden résztvevője fontos pillére a zavartalan ellátásnak: a gyártástól a nagykereskedőkön át a gyógyszertárakig, ahol szakértő és segítőkész gyógyszerészek és megfelelő képesítéssel rendelkező gyógyszertári szak­asszisztensek adják át a gyógyszert és válaszolnak a kérdésekre, segítenek a tájékozódásban. Természetesen, mint minden ellátórendszerben, itt is előfordulnak nehézségek, gondoljunk például arra, hogy néhány gyógyszer esetében átmeneti hiány alakulhat ki. Ilyenkor a gyógyszerellátási lánc szereplői, illetve az OGYÉI mint felügyelő hatóság, megosztják egymással az információkat és mindent megtesznek a gyors megoldásért. Mi gyógyszer-nagykereskedők, úgy tudunk hozzájárulni az ellátás zavartalanságához, hogy folyamatosan fejlesztjük infrastruktúránkat és szolgáltatásainkat. Erőteljesen építünk a digitalizációra, melynek segítségével gyorsabbak, pontosabbak tudunk lenni, így növelni tudjuk a gyógyszertárak, és rajtuk keresztül a betegek és patikai vásárlók elégedettségét. Ennek szellemében a PHOENIX jelenleg is egy 2,5 milliárd forint értékű raktártechnológiai beruházást hajt végre kereskedelmi központjaiban és számos új szolgáltatást vezet be vevői, azaz a gyógyszertárak részére.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula 20x
Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula 20x
3099 Ft
Béres C-vitamin 1000 mg csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin retard filmtabletta 90x
Béres C-vitamin 1000 mg csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin retard filmtabletta 90x
4299 Ft
Rhinospray Plus orrspray 10ml
Rhinospray Plus orrspray 10ml
2999 Ft
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml
3849 Ft
Actival Extra filmtabletta 120x
Actival Extra filmtabletta 120x
6899 Ft
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 15x
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 15x
1329 Ft
Báno fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula 100x
Báno fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula 100x
5399 Ft
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
5799 Ft
Rubophen 500 mg tabletta 20x
Rubophen 500 mg tabletta 20x
1749 Ft
Flamborin 500 mg tabletta 20x
Flamborin 500 mg tabletta 20x
1419 Ft
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
2149 Ft
Gengigel gél 20ml
Gengigel gél 20ml
5149 Ft
Imodium 2 mg kemény kapszula 20x
Imodium 2 mg kemény kapszula 20x
1749 Ft
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
3399 Ft
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
3849 Ft
Voltaren Emulgél FORTE 20mg/g gél 100g
Voltaren Emulgél FORTE 20mg/g gél 100g
4649 Ft
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
3879 Ft
BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg tabletta 90x
BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg tabletta 90x
3549 Ft
Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém extra erős (Mild mint) 47g
Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém extra erős (Mild mint) 47g
1849 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
3799 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Férfiaknak 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Férfiaknak 50+ filmtabletta 30x
3799 Ft
Dentinox fogínygél gyermekeknek 1x10g
Dentinox fogínygél gyermekeknek 1x10g
2475 Ft
CalciTrio Naturel filmtabletta 50x
CalciTrio Naturel filmtabletta 50x
3199 Ft
Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte + Szelén tabletta 60x
Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte + Szelén tabletta 60x
4249 Ft
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
1279 Ft
Venoruton Forte 500 mg tabletta 60x
Venoruton Forte 500 mg tabletta 60x
5799 Ft
Enterol Forte 500 mg belsőleges por 10 tasak
Enterol Forte 500 mg belsőleges por 10 tasak
4149 Ft
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
2699 Ft
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
4249 Ft
AMBROXOL-EGIS 3MG/1ML SZIRUP 100 ML /HALIXOL/
1999 Ft
AMONMED COVID-19 ANTIGEN NYALTESZT 1X
2099 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!