A titokzatos irritábilis bél-szindróma

Forrás: Budai Egészségközpont
Az irritábilis bél szindróma (IBS) azért minősül titokzatos, komplex kivizsgálást igénylő betegségnek, mert a hátterében nem áll konkrét szervi eltérés, panaszok mégis vannak.

Az IBS-t az emésztőrendszer, a belek funkcionális rendellenessége jellemzi. Napjainkban már népbetegségnek számít, hiszen minden 5. felnőttet érint. Nőknél kétszer gyakrabban fordul elő, ráadásul a hölgyek a menstruáció során a tüneteket súlyosabbnak élhetik meg. Az IBS egy olyan krónikus, hullámzó intenzitású, hasi panaszokkal járó betegség, ami bármely életkorban jelentkezhet, sokszor 20-30 éves kor között.

Ha legalább fél éve tart a székletürítéssel kapcsolatos hasi fájdalom – amely az elmúlt 3 hónapban havonta legalább 3 napon át megjelent –, akkor IBS-re gyanakodhatunk. A hasfájás, hasmenés, székrekedés krónikus fennállása szintén utalhat a betegségre. Ám ezek a panaszok akár a vastagbélrák jelei is lehetnek, ezért lényeges, hogy mielőbb keressünk fel egy gasztroenterológus szakorvost pontos diagnózisért.

Melyek az IBS tünetei?

Az irritábilis bél szindróma tünetei igen szerteágazóak és változatosak. A szakorvos alapos kivizsgálás után tudja felállítani a diagnózist, az ún. Római kritériumok alapján. Érdemes naplót vezetni a panaszokról és azt bemutatni a kezelőorvosnak.

Általánosságban véve az IBS tünetei az alábbiak:

• hasfájás, hasi görcsök, gyomorégés, puffadás, teltségérzet, böfögés
• fokozott bélgáz-képződés, hangos bélmozgás
• székrekedés vagy heves, robbanásszerű hasmenés, akár felváltva, vagy egymás után jelentkező minimális székürítés, változó állagú széklet, akár fehéres nyák megjelenése a székletben
• végbéltájéki nyomás-, feszülésérzés, az elégtelen kiürülés érzése
• társulhatnak felső emésztőszervi tünetek: nyelőcsőtáji fájdalom, gyomorszájtáji égő érzés, reflux, hányinger, hányás
• hasi elhízás
• hátfájás, fejfájás
• szorongás, depresszió, alvászavarok

Miért alakul ki az IBS?

Az IBS kialakulásának pontos oka ma sem ismert, de hátterében több tényező is feltételezhető, pl.: egy adott bélszakasz működési zavara, fokozott érzékenysége (irritábilitás), a bélfalban található idegek rendellenessége, a bélmozgás zavara, hormonális hatások, bélfertőzés, de ugyanígy szerepet játszhat a kialakulásában az egészségtelen, stresszes életmód, a helytelen székelési szokások, az elszenvedett pszichotraumák és a genetikai hajlam is. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább felvetik a bélflóra károsodásának szerepét.

Mit vizsgál a gasztroenterológus és hogyan kezelik az IBS-t?

Az IBS diagnózisának felállításához több vizsgálatra is szükség van: széklet bakteriológiai vizsgálata (széklettenyésztés), fizikális, laboratóriumi, laktóztolerancia-, gluténérzékenység-vizsgálat, hasi ultrahang, béltükrözés stb. Ha megvan a diagnózis, akkor kezdődhet a tüneti kezelés, melynek részét képezik a különböző gyógyszerek és a probiotikumok alkalmazása, az egészséges életmód fenntartása rostdús diétával és rendszeres sporttal, valamint a stressz kerülése különböző módszerekkel. Az irritábilis bél szindróma legtöbbször élethosszig tartó terápiát igényel, de jó eséllyel tünetmentessé tehető!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!