A só helyettesítése csökkentené a szívbetegségek kockázatát
A randomizált vizsgálatot körülbelül 600 kínai faluban, 20 ezer olyan beteg bevonásával végezték, akik korábban vagy stroke-ot kaptak, vagy 60 év felettiek voltak magas vérnyomással.
A közönséges konyhasót (100% nátrium-klorid) egy „sóhelyettesítővel” (75 tömegszázalék nátrium-klorid és 25% kálium-klorid) pótolták. Az 5 éves utánkövetési időszakban 3 ezer beteg kapott stroke-ot, ám a sóhelyettesítőt használóknál ennek aránya 14%-kal, a szív-érrendszeri események aránya 13%-kal, a korai halálozás aránya pedig 12%-kal volt alacsonyabb.
Ezek a számok a kínai populációra lefordítva azt jelentik, hogy évi 400 ezer emberrel kevesebb halna meg, ha sóhelyettesítőt szedne, ami egyébként csak marginálisan drágább a „tiszta” konyhasónál. A vizsgálatot vezető intézet javasolja a „sóhelyettesítő” gyártására történő átállást, valamint a lakosság körében az újfajta só használatának kormányzati promócióját.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!