Allergének a nyelv alatt

2010. 11. 16.
Szerző: Szimpatika
Az antihisztaminok és szteroidok rövid távon jó lehetőségeket kínálnak az allergia kezelésében, de mit tegyenek azok, akik nem ezt az utat akarják választani?
A természetgyógyászati módszereken kívül az immunterápia is egy lehetőséget jelenthet a gyógyulásra. Ez ugyanis az egyetlen kezelés, mely képes csökkenteni az asztma kialakulásának esélyét, emellett pedig hosszú távú hatása van, a kezelés befejezte után is. Tanulmányok bizonyítják, hogy csökkenti a gyógyszeres kezelés mennyiségét, olcsó, biztonságos a gyerekek, az idősek és a várandósok számára is.

Az első immunterápiás kezelés 1911-ben kezdődött, és az elmúlt 100 évben bebizonyosodott, hogy jó hatású a pollenek, a penész, az állatszőr allergia, és az allergiás asztma megakadályozásában. A kezelés lényege, hogy nagyon kis mennyiségű allergént juttatnak a szervezetbe. A kezelés folyamán a szervezetbe jutattot allergének mennyisége egyre nő.

Eddig csak injekcióval lehetett bejuttatni a szervezetbe a szert, de most küszöbön áll egy új módszer, a szublingális terápia. Az injekció helyett a száj szövetei szívják fel a gyógyszert, és jut be a véráramba. AZ FDA most vizsgálja a módszert, de számos Európai és Dél-Amerikai ország már jóváhagyta a kezelést. Bár a SLIT( Szublingvális Immunterápia) alkalmazása sokkal kényelmesebb, mint az azt megelőző injekciós kezelés, van még pár megoldatlan kérdés. Az adagolás gyakorisága és a mennyiségek még kidolgozásra várnak.

A legtöbb allergiás több dologra is érzékenyen reagál, és ezt a fajta kezelésnek a hatásosságát még nem bizonyították többszörös allergiás betegeknél, szemben a hagyományos terápiával.
Az injekciós immunterápia során többnyire a felkar bőre alá eleinte hetente többször, majd ritkábban meghatározott allergén mennyiséget fecskendez a kezelőorvos. Ezt a kezelést az esetlegesen előforduló allergiás reakció miatt csak fekvőbeteg háttérrel, súlyos allergiás roham ellátására felkészült intézményben szabad végezni.

Az injekció után a betegnek megfigyelés céljából 1-2 órán át  az orvos közelében kell maradnia. A rendszeres orvoshoz járás ( a kezelés minimum 3 évig tart), az injekciók okozta kellemetlenség miatt felmerült az igény egy egyszerűbb, otthon is alkalmazható, fájdalmatlan megoldás iránt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!