A koncentrációs képesség javulhat az öregedéssel

Forrás: felejtek.hu
Régóta él a köztudatban, hogy az életkor előrehaladtával a szellemi képességeink gyengülnek. Most azonban a Georgetown Egyetem orvosi karának friss kutatása rácáfolni látszik erre az állításra.

Az eredmények alapján ráadásul két kulcsfontosságú készségről van szó: az új információkra történő odafigyelés és az adott helyzet lényeges részleteire történő fókuszálás egyaránt élesedhet az öregedéssel. Mindez azért is lényeges, mert ez a két készség olyan elengedhetetlen folyamatokban vesz részt, mint az emlékezet, döntéshozatal, önkontroll, sőt még a navigáció, matematika, nyelv és olvasás is.

Dr. Michael T. Ullmann idegtudós, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy ugyan erre a jelenségre már korábban is felhívták a figyelmet a tudósok kisebb vizsgálatokban, azonban most először sikerült mindezt széles léptékű kutatás során is alátámasztani.

Az eredmények pedig megváltoztathatják azt, ahogyan az öregedésről gondolkodunk. Feltételezhető ugyanis, hogy ezeket a szellemi képességeket életünk során olyan sokat gyakoroljuk, hogy az idő előrehaladtával bizony nem veszítünk belőle, hanem javulnak a képességeink.

Ráadásul ennek fényében a szellemi hanyatlás megelőzése érdekében szándékosan is tudjuk javítani a gondolkodási folyamataink egy részének hatékonyságát, ami segíthet az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulásának megakadályozásában.

A dr. João Veríssimo vezénylete alatt végzett kutatásban több mint hétszáz fő vett részt, akik életkora 58 és 92 év között mozgott. A vizsgálat során a figyelem és a végrehajtó funkciók különféle aspektusait figyelték meg, amik a figyelem felkeltésében, az orientációban és a lényegtelen információk gátlási folyamatában vesznek részt. Mindhárom területet aktívan használjuk a mindennapok során is, és mindegyikért külön agyterület felel. A tudósok feltételezése az volt, hogy ez a három agyterület eltérő mértékben is öregedhet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a figyelmi reakció az életkor előrehaladtával romlott. Ezzel szemben az orientációs készség és a gátlási folyamatok javultak - a feltételezések szerint azért, mert ezeket valóban lehet gyakorlással edzeni, míg a figyelmi reakció gyorsaságát nem, ezért abból könnyebben is veszítünk az idő során.

Dr. Ullman kiemelte, hogy eredményeik nem csupán az azzal kapcsolatos ismereteinket változtatják meg, hogy az öregedés hogyan hat a szellemi képességekre, hanem jelentős gyakorlati előrelépéseket is inspirálhatnak, többek közt az Alzheimer-kór és más demenciák területén.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!