Nemzetközi összefogással tisztul Magyarország

Forrás: ng.hu
Ismét nagy mennyiségű hulladékot gyűjtöttek a Bodrog Sárospatak és Bodrogkeresztúr közötti szakaszán a PET Kupa csapatai, ám most egy szlovákiai kenus különítmény is segítette munkájukat a folyó felső szakaszán.

A szervezők a hosszú évek alatt kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat másodszor alkalmazták a Bodrogon, amelynek köszönhetően egyes ártéri területeket sikerült teljes egészében tisztán visszaadni e különleges természeti értékű tájnak.

Idén a három  – Tisza-tavi, Felső-Tiszai és Bodrogi – PET Kupa alkalmával összesen 20 tonna hulladéktól mentesült a természet, az összegyűjtött hulladék nagyobb hányada újrahasznosításra kerül.

A kilenc éve rendszeresen megtartott versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 190 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa csapatai. A szervezők számításai szerint a II. Bodrogi PET Kupán megdőlt az egy résztvevőre vetített összegyűjtött hulladék mennyisége. A versenybe szállt hat pethajó legénysége és leánysága, valamint a versenyhez csatlakozó három kenus különítmény ezúttal összesen közel 9 tonna, 1256 zsák hulladékot gyűjtött össze a bodrogi verseny négy napja alatt.

A versenyt nemzetközi előfutam előzte meg, amely során kenus különítmény indult a szlovákiai Zemplénből. Három nap alatt, a határon átkelve Sárospatakig tisztították a folyót, majd átadták a stafétabotot a II. Bodrogi PET Kupa résztvevőinek. A PET Kupa kenus különítménye mellett Szlovákiában iskolások, vízügyesek és helyiek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, a folyó jobb partját Zemplén és Borsi települések között végigjárva gyűjtötték össze az ártéri hulladékot. Itthon az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembereinek segítségével az Alsóberecki közúti hídnál lévő súlyosan szennyezett terület is megtisztult az előprogramnak köszönhetően. A nemzetközi összefogás kimagasló eredményeket hozott, már a PET Kupa rajtja előtt több mint 3 tonna hulladéktól mentesült a folyó felsőbb szakasza.

Az újrahasznosított tiszai hulladékból készült míves PET Kupát és a Zöldbolt online ökoáruház ajándékcsomagját a bodrogi verseny győztese, a Siemens Evező-SÖK csapata vehette át, akik 331 zsák hulladékot gyűjtöttek.

Szoros küzdelemben, a második helyen az Aktív Magyarország petkalózai végeztek 293 összegyűjtött zsákkal. A dobogó harmadik helyét Olaszliszka Önkormányzatának mindenre elszánt helyi csapata foglalta el, ők 244 zsákot töltöttek meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!