Meddig vezethet autót, aki Alzheimer-kórban szenved?

Forrás: felejtek.hu
Az egyik legnehezebb, a mindennapi életet érintő döntés a demenciával élő személyekről gondoskodók számára, hogy vajon a diagnózis egyenlő-e azzal, hogy a betegnek fel kell hagynia az autóvezetéssel.

Míg az Alzheimer-kór és más demenciák előrehaladottabb stádiumában a kérdésre legtöbbször egyértelmű igen a válasz, addig a korai időszakban nem feltétlenül kel automatikusan megválnia jogosítványától. A legfontosabb, hogy folyamatosan kövessük nyomon a beteg képességeinek alakulását, hiszen már a legkisebb jelek is arra utalhatnak, hogy újra kell értékelnünk a helyzetet.

Ahogy a betegség kibontakozik, a demenciával élő személy szellemi képességeiben, emlékezetében és térbeli tájékozódásában egyaránt olyan változások állnak be, amik a következő intő jelekben nyilvánulhatnak meg:

 • nem megfelelő sebességgel vezet, vagy minden ok nélkül megáll a forgalomban
 • megzavarodik, hogy mikor álljon meg vagy váltson sávot
 • ismerős utakon is eltéved
 • rossz irányba vezet
 • nem indexel megfelelően
 • figyelmen kívül hagyja a közlekedési lámpákat vagy felcseréli a piros és zöld jelzés jelentését
 • kell mellé egy társ-vezető vagy éppenhogy elutasítja, hogy családtagok vagy barátok beüljenek mellé
 • ideges és irritált a vezetéssel kapcsolatban
 • nem képes megfelelő döntéseket hozni az utakon – épp csak elkerüli a balesetet okozó helyzeteket, nem fékez időben, túl gyorsan hajt zord időjárási körülmények között is
 • romlanak a reflexei és szem-kéz-láb-koordinációja
 • egyre több közlekedési bírságot vagy figyelmeztetést kap
 • rosszul ítéli meg a szélességeket és távolságokat, emiatt egyre több helyen karcolja és nyomja meg az autóját

Kiemelendő, hogy bizonyos gyógyszerek vagy gyógyszer-kombinációk tovább ronthatják az egyén döntéshozási képességeit.

Hozzátartozóként sem vagyunk egyedül

Már nem sokkal a demencia megállapítását követően is célszerű elkezdeni beszélgetni a beteggel a vezetés kérdéséről, hogy minél több fontos kérdésben ő maga rendelkezhessen. Mivel egy fontos döntés előtt állunk, ami jelentős stresszt jelenthet ránk nézve is, keressünk támogatást barátaink, ismerőseink körében vagy más, Alzheimer-kórral vagy demenciával élő személyekről gondoskodók sorstársközösségén belül.

Ha már észleltük a fenti változásokat hozzátartozónkon, először is beszéljünk a háziorvosunkkal. Jó eséllyel neki kötelezettsége is van eljárni olyan esetekben, amikor egy beteg állapota kihatással van a gépjárművezetési képességeire. Emellett érdemes alaposan körbejárni a jelenleg hatályos szabályokat a jogosítvány megtartásának feltételeivel kapcsolatban is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!