Az idősödéshez társuló szembetegségek

Forrás: Szemészeti Központ
Az évek múlásával figyelmet kell fordítani a különböző szemészeti, illetve látási panaszokra. Prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája a leggyakoribb időskori szembetegségekre figyelmeztet.

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy az idősödéssel kapcsolatos szemészeti változások már a középkorú embereken megjelenhetnek. Ekkor a panaszok még viszonylag enyhék. Ezért, és mert régen a látással kapcsolatos igények és kezelési lehetőségek jóval kisebbek voltak, mint manapság a számítógépek, képernyők és mobiltelefonok világában, a régi, több évtizeddel ezelőtti szemészet csak a nagyon jelentős panaszokkal foglalkozott. Innen ered az időskori szembetegségek fogalom. Mára azonban az életkorral összefüggő korai problémák kezelése is fontossá és lehetségessé vált, ezért a középkorú emberek életkorral összefüggő szemészeti gondjaival is kiemelten foglalkozni kell.

Miért lesz szükségünk szemüvegre az olvasáshoz?

A szemlencse rugalmassága az életkor előrehaladtával mindenkinél csökken. Ez abban nyilvánul meg, hogy közelre (olvasáshoz, számítógép vagy mobiltelefon használathoz) közeli szemüveg használata válik szükségessé. A szemlencse rugalmasságának csökkenéséből eredő közeli szemüveg 40 éves kor körül +0,5 dioptriás. A szükséges érték 5 évente +0,5 dioptriával fokozódik, egészen 65 éves korig, amikor eléri a +2,5 dioptria értéket. Ez folyamat azt jelenti, hogy a közeli (olvasó) szemüveget néhány évente erősebbre kell cserélni. Aki nem a megfelelő közeli szemüvegben végez tartósan közeli munkát (pl. olvas), az a szemek kivörösödését, fáradását tapasztalja. Éppen ezért érdemes mindig a megfelelő dioptriájú szemüveget használni. Érdemes tudni, hogy annak a személynek, akinek a távollátáshoz is plusz dioptriás szemüvegre van szüksége (akár hordja azt, akár nem), a közeli szemüveg iránti igénye hamarabb jelenik meg, és a szükséges dioptria érték a távoli és a közeli érték összege, tehát erősebben pluszos, mint a fent leírt alapesetben lenne. Ha valakinek távolra mínusz dioptriára van szüksége, a szükséges közeli dioptria érték kisebb az alapesetben bemutatottnál. Az életkorral történő változás a multifokális szemüvegek hordása esetén is fennáll.

Az idősödéssel összefüggő leggyakoribb szembetegségek

A szemfelszín romló könnyellátása, a szaruhártya és a kötőhártya elégtelen könnyborítottsága (száraz szem betegség) egyre nagyobb probléma világszerte. Az öregedéssel a könnytermelés mértéke és a termelt könny minősége romlik, ezért a könny pótlása (korszerű műkönny rendszeres használata) elengedhetetlen. Ha a könnyfilm nem megfelelő, a látás romlik, a szem vörös és fáradékony lesz mindaddig, amíg a megfelelő könnyborításról nem gondoskodunk. Ezért szükséges a rendszeres, óránkénti, kétóránkénti műkönny cseppentés csökkent könnytermelés esetén már reggeltől kezdve. Minden olyan hatás, amit a könny elpárolgását fokozza (meleg, száraz környezet, légkondicionálás, tartós monitorhasználat vagy olvasás) súlyosbítja a panaszokat. A műkönny használatával elsősorban megelőzni kell a panaszok kialakulását, hiszen a már kialakult panaszok a műkönny egyszeri becseppentése után sem múlnak el addig, amíg az irritált szemfelszín meg nem gyógyul. Mai világunkban a tartós mobiltelefon használat miatt már a tízen- huszonéveseken is gyakori lett a szemszárazság, aminek súlyossága és gyakorisága az életkor előrehaladtával fokozódik.

A szemlencse átlátszóságának csökkenése (szürke hályog képződés) már korai állapotban is panaszt okozhat (pl. az éjjeli járművezetést akadályozza). Ilyen esetben a műtét akár már a 40-es életévekben indokolt lehet. Az idősödéssel a még átlátszó szemlencse szürke hályog képződéshez kapcsolódó dioptria változása is zavaróvá válhat. Ezek az okok indokolják a szürke hályog műtétek idősödéssel növekvő számát.

Különösen jelentős a 40 évesnél idősebb népességben, és annak idősödése kapcsán a vissza nem fordítható látáskárosodást okozó zöld hályog (glaucoma) egyre gyakoribbá válása. Ebben a betegségben a panaszok beteg általi észlelése és a hasznos látás végleges elvesztése nagyon közel van egymáshoz. Ezért 40 éves kortól kezdve rendszeres, szakmailag korrekt és részletes zöld hályog irányú vizsgálatra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a betegséget még korai állapotában felfedezhessék, és megfelelő kezeléssel a látásromlást megállíthassák.

A szemnek a szemlencse és a retina közötti területét az átlátszó üvegtest tölti ki. Az üvegtest öregedése már fiatal korban megkezdődik (különösen rövidlátó szemeken, a szemet ért tompa sérülés, illetve szemműtét után). Az üvegtest öregedése szinte mindenkinél megmutatkozik néhány, a látótérben úszó pontocska vagy folt formájában. Súlyosabb esetben az üvegtest a retináról leválik. Ennek kapcsán fényvillanások és nagyszámú úszó folt megjelenése tapasztalható. Mivel a fenti jelek a retina leválásának előjelei lehetnek, annak, aki a fenti panaszokat észleli, rövid időn belül részletes szemészeti vizsgálaton kell átesnie.

Idősebb korban gyakorivá válnak a szemhéjak kötőszövet-gyengülés eredetű betegségei is. Ilyen például a szemhéj kifelé vagy befelé fordulása, az erős, a bőrt felmaró könnyezés, a felső szemhéj bőrének laza csüngése. A fenti panaszok esetén szemészeti vizsgálat javasolt. Gyakran szemhéji műtét végzése válhat szükségessé.

 Az időskori makula degeneráció egyre gyakoribb az idősödő lakosságban. Egyes formái a központi látás elvesztéséhez vezetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. A tartósan fennálló, és nem megfelelően egyensúlyban tartott cukorbetegség kezelést igénylő szemészeti szövődményei is gyakrabban jelennek meg az idősebb korosztályban.

A fent bemutatott betegségeken kívül számos egyéb szembetegség gyakorisága és súlyossága fokozódik jelentősen az élet előre haladása során. Éppen ezért idősebb életkorban akkor is évenkénti szemészeti vizsgálat javasolt, ha valaki saját maga nem észlel látási panaszt.

Röviden összefoglalva: középkorúakon és idősebbeken a szemben bekövetkező változások miatt megnő több jelentős, illetve veszélyes szembetegség esélye. Ezek a következők:

 • Zöld hályog (glaukóma)
 • Szürke hályog (katarakta)
 • Makula degeneráció
 • Retina leválás
 • Diabéteszes retina károsodás (cukorbetegség fennállása esetén)
 • A szemfelszín károsodásai

Mivel az említett betegségek többsége esetén nagy a súlyos látáskárosodás vagy vakság esélye, az alábbi tünetek észlelésekor mindenképp szemész szakorvoshoz kell fordulni:

 • Látótérkiesés
 • Szemfájdalom, szemvörösség, fejfájás a szem környékén
 • Látászavarok, homályos látás
 • Központi vagy perifériás látásromlás/kiesés
 • Kettőslátás
 • Úszó foltok, csíkok látása, villanás látása sötétben
 • Az egyenes vonalak megtörnek látszanak
 • Arcok felismerése romlik
 • Kontrasztokat nem látja élesen
 • Szivárványszerű karika megjelenése a fényforrások körül

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!