A zöldségfogyasztás káros hatásai

Szerző: Z.Zs.
Mi történne, ha az emberek Nagy-Britanniában elkezdenének egészséges ételeket, több gyümölcsöt és zöldséget, viszont kevesebb  húst és tejterméket fogyasztani?
A kutatók modellezték a folyamatot, és azt állapították meg, hogy évente 70.000 ezerrel kevesebb brit halna meg, ugyanakkor az egészségügyi rendszer 32 milliárd dollárnyi összeget spórolna évente.

Ha ugyanez történne Braziliában az kevesebb egészségügyi haszonnal járna, de a gazdaság több millió dollárt veszítene.

Ha a brazilok a majdnem vegetáriánus utat választanák, az a gazdaságnak évente 815 millió forint kiadást jelentene. Mások szerint a helyzet nem ennyire aggasztó. Bár a fejlett országokban csökken az éves húsfogyasztás, de ezt ellensúlyozza az ázsiai piac.

Az sem biztos, hogy attól, hogy a táplálkozási szakemberek iránymutatásokat tesznek az egészséges étrendre vonatkozólag, az bárkit is befolyásolna abban, hogy mit főzzön vacsorára. Sokkal valószínűbb, hogy az étkezést az árak emelkedése változtassa meg.

A veszély hasonló a szabadon tartott csirkék és a tojás esetében. Az állatvédő szervezetek egy része -nagyon helyesen- kampányol a szabad tartású tyúkokért. Az éves tojásfogyasztást figyelembe véve, azonban nem lenne elegendő hely az állatok számára. Igy nem maradna más, mint hogy  lemondjunk a tojás gyakori fogyasztásáról.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!