Miért van hashajtó hatása a kávénak?

Forrás: ng.hu
Az emberek mintegy harmadának a kávéfogyasztást követően néhány perccel sürgős dolga akad a lakás legkisebb helyiségében. Számos elmélet született már ennek magyarázatára, azonban bizonyító erejű ötlettel senki se állt eddig elő.

A Texasi Egyetem galvestoni orvosi karának kutatói viszont a végére, vagy majdnem a végére jártak a dolognak, és a most tartott Emésztési Betegségek 2019 Konferencián számoltak be az eredményeikről.

A vizsgálatokhoz patkányokkal itattak kávét, mind normál, mind koffeinmentes változatban, és vizsgálták a bélmozgásra kifejtett hatásukat. Mindkét esetben, vagyis a koffeinmentesnél is felgyorsult a bélmozgásuk, és kimondottan a vékonybél simaizmainak összehúzódása fokozódott, de kisebb mértékben a végbél izomzata is így reagált. A kutatók bél-izomsejteket is kezeltek kávéval Petri-csészékben, és ezen esetekben is az izomsejtek fokozott összehúzódásait tapasztalták.

A patkányok ürülékét is vizsgálták, 3 napos „kávékúra” előtt és után, és kiderült, hogy a kávé hatására csökkent az ürülékben lévő baktériumok mennyisége. Ezután az ürülékben lévő baktériumokat szintén Petri-csészében 1,5 és 3 százalékos kávéval kezelték, és azok szaporodását elnyomta a kávé a töménységével arányosan, itt is ugyanolyan hatású volt a normál és a koffeinmentes is. (A vizsgálatokhoz instant kávét használtak, hogy az oldatok töménységét pontosan be tudják állítani.)

Az nem derült ki a vizsgálatokból, hogy pontosan mely baktériumfajokra fejtette ki hatását a kávé, de az általános adatok alapján a bélben lévő káros enterobaktériumok száma csökkent, és a hasznos bélbaktériumoké nem változott.

Még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, például a hasi műtéteket követő szorulást biztonságosan lehet-e kávéval kezelni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!