A sóbarlang és a légzőszervi betegségek

Forrás: Bethesda Gyermekkórház
Sok kisgyermeknek okoz különböző heveny vagy idült légzőszervi megbetegedést az, hogy érzékeny nyálkahártyával rendelkeznek, és a szakorvosok tapasztalatai szerint egyre nő az allergiában szenvedő és az asztmás gyerekek száma is.

Kiegészítő kezelésként ajánlható számukra a sópára belégzésén alapuló kúra, amely ma már nemcsak a tengerpartok jótékony klímájában, távoli sóbányák hűs levegőjében érhető el, hanem egyre több helyen hozzáférhető.

Só-terápia

A speciális só-terápiának elsősorban asztma, idült légcsőhurut, pollenek okozta allergiák esetében van jótékony hatása.
A világon számos hajdani sóbányában (például Lengyelországban, Erdélyben ) szerveznek kúrákat orvosi felügyelet mellett a betegeknek. A sóbányák gyógycélú megnyitása kiváló terápiás lehetőség. Hasonlóképpen javíthatja a betegek közérzetét a tengerparti klíma. A városokban egyre több helyen találkozunk a felirattal: „Sóbarlang”, „Sóterápia”.

Miről is van szó,hogyan fejti ki kedvező hatását a sóterápia?

Lényege, hogy a sóbarlangban a klímaoldat párolgása következtében negatív ionizáció jön létre, így a légzőszervek nyálkahártyái aktiválódnak.
A sóterápia helyben is alkalmazható, kiváltva az utazást, szanatóriumi kezeléseket. A terápia természetesen az orvosi kezelést nem helyettesíti, csupán kiegészítő jellegű. Hasznossága lemérhető azon, hogy a betegek közérzete javul, kevesebb gyógyszerre van szükségük, és tüneteik, köhögésük, nehézlégzésük enyhül. Az allergiásoknak a pollenszezon előtt egy-két hónappal már érdemes elkezdeni a kúrát. A kúra kezdetekor 10 percet ajánlott tölteni a sótéglákkal, sóoldatos párologtató edényekkel felszerelt kb. 20 fokos hőmérsékletű sóbarlangban,majd ez az időtartam fokozatosan növelendő napi egy órányira. A sóbarlangokban a gyermekek játszhatnak. Két hetes kúra hatása eredményeképpen enyhül a gyerekek krónikus köhögése, oldódik, felszakadozik a nyálkahártyákra rakódott slejm, és az idült betegségek ritkábban, enyhébb formában jelentkeznek. 

Az allergiában, asztmában szenvedő gyerekeknél elsősorban ősszel és tavasszal alkalmazzák a kúrát, de télen a krónikus köhögést is enyhíti. Van arra is lehetőség, hogy a párologtatni kívánt sóoldatot hazavigyék. Így otthon is biztosítani lehet a tiszta, páradús levegőt: ugyanis a magas relatív páratartalom miatt létrejött aerosol cseppecskék lecsapódnak a por-, füst és pollenszemcsékre, azokat leülepítik.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!