Orrpolip gyermekeknél

Forrás: Bethesda Gyermekkórház
Az orrdugulás, horkolás, savós középfülgyulladás hátterében gyermekkorban a leggyakrabban nátha, allergia, orrmandulagyulladás áll, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az orrüregben és melléküregben kialakuló polipok a felelősek.

Az orr- és melléküregek polypozus elváltozása viszonylag ritka, de nagy figyelmet igénylő betegség, a gyermekek kb. 0,1-0,3%-át érinti. Az orrpolip általában a bakteriális, virális fertőzésekre vagy allergiás gyulladásokra adott válaszként értelmezhető; a hosszan tartó irritáció hozzájárul a szövetburjánzás kialakulásához, a váladékképződéshez, a nyálkahártya heveny, illetve krónikusan kialakuló gyulladásához. Ez idővel gyulladásos góc kialakulását is eredményezheti. (Az izolált orrpolip igen ritka gyermekkorban, vagy a rostasejtekből indul ki, vagy antrochoanalisan jelenik meg a polip, ezek mellett a juvenilis angiofibroma is.)

Gyermekkori orrpolip észlelése esetén a vizsgáló orvosnak azonban gondolnia kell egy genetikai betegségre, a cisztás fibrózisra is. Ennél a kórképnél a külső elválasztású mirigyek váladéka nagyon sűrű lesz, így a termelődő felső légúti nyák elzárja az orrmelléküregek szájadékát, visszatérő gyulladásokat, bakteriális fertőzéseket okoz, és sokkal gyakrabban alakul ki ezeknél a gyermekeknél orr- melléküreg polip is.

A polip és a krónikus gyulladás kezelése szükséges a javuló orrlégzéshez, mely a megfelelő fülkürtfunkció, így a jó hallás alapja is. Fontos a nyugodt éjszaki alváshoz, a táplálkozáshoz, nyeléshez, a fogak és a beszéd megfelelő fejlődéséhez is. Az orrpolip terápiája gyermekeknél gyógyszeres és szükség esetén műtéti eljárás kombinációja. Fontos kezelnünk a polip mellett észlelt heveny gyulladást, ha allergia van jelen, akkor ennek a gyógyszeres kezelése is megtörténik. Mindezek mellett a helyileg, tehát az orrnyálkahártyán felszívódó szteroid tartalmú orrspray-k használata is javallott. Továbbá fontos a gyulladás miatt termelődő váladék eltávolítása, az orr gyakori leszívása, tisztítása. Ha a gyulladásos állapotot gyógyszeresen kontroll alatt tudjuk tartani, a műtét megelőzhető.

A műtét az orron keresztül, kis kamera, endoszkóp ellenőrzése mellett a szövetpluszok eltávolítását, valamint a melléküregek szájadékának megnyitását jelenti, amit gyermekeknél minden esetben altatásban végeznek. A műtét általában 1-2 napos kórházi tartózkodással jár. A kisgyermekek esetében is oda kell figyelni a műtétet követő utókezelésre egy újabb polip kialakulásának megelőzése érdekében, de sajnos a leggondosabb terápia mellett sem kizárt, hogy az orrpolipos gyermeknek felnőttkorában is lesznek hasonló panaszai. Ezért a rendszeres szakorvosi kontroll elengedhetetlen.

Szerző: Dr. Ternai Zita fül-orr-gégész szakorvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!