Magyar segítséggel megmenekülhetnek a korallok

Forrás: ng.hu
A sérült zátonyokon hatalmas segítséget jelent az, ha előnevelt korallokat helyeznek ki.

A Quovadis Design nevű vállalkozás, melynek egyik alapítója egy magyar fiatalember, Holló Dávid, az ipari formatervezés lehetőségeivel segít számos izgalmas projektet, amelyet kisvállalkozások, startup vállalkozások indítanak. Egyik ilyen projekt a korallzátonyok helyreállításához szükséges korallneveldéké, amelynek tervezésében egy kis változtatással sokkal nagyobb hatékonyságot lehet elérni.

Hagyományosan a korallnevelés a következő módon zajlik: kiválasztanak egy jó génállományú korall egyedet, amelyről egy kis ágat lefűrészelnek. Ezután a levágott ágat apró darabokra vágják, majd e kicsiny korallszeleteket egyenként felragasztják egyedi kerámialapokra. A kerámialapokat tálcákon a víz alatti korallbölcsődébe eresztik, majd a kellő idő elteltével, amint a korallok megnőttek, következhet a kihelyezés. Ekkor az egyedi kis kerámialapokat búvárok egyenként ragasztják a zátonyokra, ahol aztán a korall az élete további, remélhetőleg igen hosszú részét tölti.

A szakemberek azzal az ötlettel álltak elő, hogy a korallágacskákat nem egyenként ragasztják ki, hanem egy előre elkészített zátonyutánzatra erősítik fel, ráadásul csavarmenettel, így pedig háromszor gyorsabban dolgozhatnak a búvárok, több korallt „ültethetnek el”. A zátonyutánzatokat az adott helyszín igényeinek, terepviszonyainak megfelelően lehet előre elkészíteni, így tökéletesen beleillik majd a vad környezetbe, de akár ökoturisztikai célpontokat, vagy épp szállodák saját korallkertjeit is ki lehet majd építeni e módon. A zátonyutánzatokat ráadásul egymásba kapcsolható elemekből felépíthetőre tervezik a szakemberek, így azok méretükben, alakjukban is tökéletesen igazodhatnak a helyi igényekhez.

Forrás: Wikimedia Commons

Jelenleg a korallok életében s a korallnevelésben tapasztalt szakemberekkel egyeztetnek a tervezők, és amennyiben tudományos szemmel nézve is megfelelőnek tűnik az ötlet, nekiállnak a prototípus elkészítésének.

Amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak és nem teszünk semmit, a korallzátonyok néhány évtizeden belül eltűnhetnek, és magukkal ránthatják több mint egymilliárd ember megélhetését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!