Hat háztartási eszköz, ami beteggé tehet

Forrás: felejtek.hu
Személyes gondoskodást nyújtva idős, esetleg demenciával élő szerettünknek mindent megteszünk a másik egészségéért. Könnyen lehetnek azonban olyan dolgok az otthonunkban, amikről még csak nem is sejtenénk, hogy veszélyt hordoznak. Az alábbi tippek segítségével minimalizálhatjuk a baktériumok, vírusok és allergének jelenlétét a lakásunkban.

1. Szivacsok

A szivacsokat ugyan takarításra használjuk, ám valójában a legkoszosabb tárgyak az otthonunkban. A nedves szivacsok ideális táptalajt jelentenek a kórokozóknak. Amikor mosogatunk és letöröljük a felületeket, könnyen eloszlathatjuk az E.coli és szalmonella baktériumokat a konyhában. A szivacsok helyett használjunk inkább konyhai papírtörlőt és olyan konyharuhát, amit könnyedén kimoshatunk. A felületeket víz és fertőtlenítőszer keverékével mossuk le. A szivacsokat használat után alaposan csavarjuk ki és fertőtlenítsük egy percig a mikróban.

2. Porszívó

A porszívózással elviekben hatékonyan szüntetjük meg az allergéneket otthonunkban – az igazság azonban az, hogy a legtöbb egyszerű filter nem szűri meg a poratkákat, pollent, állatszőrt és egyéb allergéneket, hanem ezek visszakerülnek a levegőbe, ezzel további kényelmetlenségeket okozva. Ennek elkerülése érdekében vásároljunk HEPA-szűrős porszívót. Ezek még a legkisebb szemcsék 99,9 százalékát is felfogják, így gondoskodnak a tiszta levegőről. 

3. Párnák

A párnáink tele vannak poratkákkal, így pedig az allergiák és asztma melegágyának tekinthetőek. A poratkák az elhalt hámsejtjeinkkel táplálkoznak, így a párna ideális felület számukra. Ennek kiküszöbölése érdekében minimum háromhetente mossuk ki a párnahuzatokat, használjunk cipzározható antiallergén alsó párnahuzatot és néhány havonta mossuk ki magát a párnát is. Egy-két évente célszerű teljesen le is cserélni a párnáinkat. Ne feledkezzünk meg a lakás többi pontján található párnákról sem!

4. Kilincsek

A baktériumok és vírusok órákig képesek túlélni a kilincseken és egyéb kemény felületeken. Ennek kiküszöbölésére célszerű a legtöbb ajtót nyitva hagyni vagy ragasztószalaggal leragasztani a zár nyelvét, hogy ne kelljen megfognunk a kilincseket. Ha erre nincs lehetőség, jól bevizsgált, baktérium- és vírusellenes szerekkel takarítsuk ezeket a felületeket. Általában ezeknek a szereknek több perc a hatóidejük és meg kell száradniuk a levegőn ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, ezért ne töröljük le őket. A gyakori, alapos szappanos és meleg vizes kézmosás elengedhetetlen a fertőzések minimalizálása érdekében.

5. Távirányítók

A tévé távirányítója valószínűleg a ház összes lakójának kezében megfordul. Nagy eséllyel már ráköhögtek, rátüsszentettek, leesett a földre, rácsöppent az étel – ám a legtöbbünknek nem jut eszébe rendszeresen letakarítani. Hetenként egyszeri alkoholos fertőtlenítő kezelés elég a tisztán tartásához. A gombok között fültisztító pálcával tudunk a leghatékonyabban manőverezni. Ugyanez a megoldás a vonalas telefonkészülékekre is jól alkalmazható.

6. Parfümök és illatanyagok

Ugyan főgonosznak a baktériumok és vírusok számítanak, ám az allergének is megviselhetik a szervezetünket. Az allergének bőrirritációhoz, légzőszervi problémákhoz és viszkető, könnyező szemekhez vezethetnek. Mivel az otthonunkban található tisztító- tisztálkodó- és kozmetikai szerek java része illatanyagokkal van ellátva, könnyen találkozhatunk olyannal ezek közül, amit nem kedvel a testünk. Ha szeretnénk elkerülni az allergiákat, érdemes kiiktatnunk az otthoni illatosítókat és illatos gyertyákat, valamint alkalmazzunk illatanyagmentes szereket a lakásban. Szerencsés, ha a parfümhasználatot is szüneteltetjük pár napra és megnézzük, hogy ettől esetleg javulnak-e szerettünk légzési problémái.

Természetesen teljességgel lehetetlen minden baktériumot, vírust és allergént száműzni otthonunkból, ám a fenti apró változtatásokkal rengeteget segíthetnek egy egészséges, tiszta háztartás fenntartásában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!