Hullák ezrei a testünkön?

Szerző: Z.Zs.
Talán gyerekesnek tűnik, de most mégis elmondjuk, hogyan érdemes kezet mosni, és főleg, hogy mivel. Ez hozzásegíthet, hogy az a pénz amit eddig köhögés elleni szirupra költött, most elég legyen egy manikűrre.
Szappan és víz

Kanadai kutatók 10 önkéntest ártalmatlan baktériumokkal fertőztek meg. Azt vizsgálták, hogy mi válik be jobban a bacik ellen: a hagyományos szappan, a steril kéztörlő, az antibakteriális szappan, vagy az alkoholos kézfertőtlenítő. Az eredmény meglepő lett. A vizsgálat nyertese a hagyományos szappan lett.

Megnézték, hogy milyen károkat tud okozni a triclosan melyet az antibakteriális szappanok mellett a fogkrémekben és a szájvizekben találhatunk meg. Az FDA azért kezdte vizsgálni a triclosant, mert felmerült a gyanú, hogy az amoxicillin és ciprofloxacin ( antibiotikumok) hatását gyengíti.

Vannak olyan esetek, amikor sem szappan sem víz nincs a közelben. Ebben az esetben jó alternatívát jelenthetnek az alkoholos gélek vagy törlőkendők. Olyat érdemes választani, melyben az alkohol legalább 60 százalékot eléri, mert csak afelett képes a baktériumokat és vírusokat megölni.

Mi a helyzet a vízzel?

Anyáink szerint a forró víz mindenre megoldást nyújthat. Vizsgálatok szerint a 4-48 celsius fokos víz használatában nem volt különbség- legalábbis baktérium irtó szempontból. A túl meleg víz azonban irritálhatja az érzékeny bőrt, főleg a téli hónapokban.

Dörzsölni és habozni

A Happy Birthday kétszeri eléneklése megfelelő idő, arra, hogy minden bacit kiirtsunk a kezünkről. De mit csináljanak a felnőttek? Dúdolják a Rolling Stones klasszikusát az I Can't Get No Satisfaction-t? Mindegy mi a kedvenc számunk, de a kézmosás tartson legalább 25 másodpercig, és próbáljunk meg legalább annyi habot csinálni, mint amennyi a kedvenc habos kávénkon van.

Egy köhögéssel 3000 fertőző csepp 80 km/órás sebességgel áramlik ki a tüdőnkből. És ez még semmi ahhoz képest, ha tüsszentünk, amikor is 40.000 csepp távozik belőlünk. A távozó baktériumok órákig életben maradnak, sőt a H1N1 vírus akár három napig is képes erre. Ennek ellenére nem kell pánikba esni, elég ha odafigyelünk az asztalunkra, a sokat használt telefonra, a klaviatúrára vagy a kilincsre. És egy érdekesség: a régen elterjedt kilincsek talán nem véletlenül készültek rézből. A réznek ugyanis baktériumölő hatása van.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!