Veszélyes, de újrahasznosítható: a használt sütőolaj tisztítása

Az egyik legveszélyesebb, ember által előállított hulladék a fáradt sütőolaj, amelyet még manapság is sokan a kommunális hulladékba dobnak, esetleg a csatornahálózatba öntenek. Kormos Krisztinát, a Biofilter Zrt. kereskedelmi és ügyfélszolgálati vezetőjét arról kérdeztük, miért annyira fontos az olaj újrahasznosítása, és hogyan tehetjük a legtöbbet környezetünk védelme érdekében.

Milyen célokra használható fel a használt sütő­olaj?

A használt étolaj érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható. A tisztított növényi olajat nagyrészt a biodízel iparág használja, de a festék- vagy a gipszgyártás során is alkalmazható.

Optimális esetben hányszor használhatjuk fel a sütőolajat, mikor szükséges lecserélni?

Erre nehéz egzakt választ adni. A sütőolaj felhasználhatósági idejét több tényező is befolyásolja, például hogy milyen ételt készítünk el benne, mennyi ideig sütünk benne, és az sem szerencsés, ha az olajat 175 °C fölé hevítjük. A vendéglátásban általában speciális keverékeket használnak, amelyek megfelelő karbantartással, szűréssel hosszabb sütési időt biztosítanak. A gyártói ajánlások szerint alapvetően minden sütés után szükséges az olaj leszűrése, és legfeljebb ötszöri használatot követően le kell cserélni.

Sokan azért nem gyűjtik szelektíven ezt a veszélyes hulladékot, mert nem tudják, hol adhatják le. Milyen formában és hova juttatható el a használt sütőolaj?

A használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű, hiszen a kihűlt olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd a kihelyezett tárolókba dobni vagy önteni, az elszállításról és az újrahasznosításról a Biofilter Zrt. gondoskodik. Jelenleg több mint 450 gyűjtőpont található országszerte, ahol a lakosság leadhatja a használt sütőolaját. Ezek a pontok egy térképes keresőben is elérhetőek: https://biofilter.hu/gyujtopont-kereso.

Milyen folyamatokon esik át az olaj az újrahasznosítás során?

Az általunk begyűjtött használt sütőolaj társaságunk csévharaszti telephelyére kerül, ahol zsírolvasztó berendezésben, zárt rendszerben kerül feldolgozásra. A végtermék, vagyis a tisztított növényi étolaj a biodízel iparágban hasznosul újra, amit a gázolajgyártás biokomponenseként használnak fel.

Miért lenne annyira fontos, hogy minél többen újrahasznosítsák az olajat, illetve hogyan csökkenthetjük a felhasznált olaj mennyiségét?

Napjainkban a lakosság is törekszik egyre környezettudatosabban élni, a háztartásban keletkező hulladékokat pedig igyekeznek szelektíven gyűjteni, így egyre növekvő igény mutatkozik a használt sütőzsiradék elkülönített gyűjtésére is. Egy év alatt kb. 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásoknál, amiből jelenleg kb. 500 tonna kerül begyűjtésre. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid-kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha lemondtunk volna 90 kilométernyi autózásról.

Milyen károkat okozhat az olaj, ha a kommunális hulladékkal együtt dobjuk ki?

A használt sütőzsiradék a talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel. Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a csatornahálózatba kerül, hiszen egyrészt növeli a szennyvíztisztítók terhelését, másrészt gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Nemzetközi viszonylatban hol tartunk az olaj újrahasznosítása terén? Mennyire mutat hajlandóságot a magyar lakosság a környezetvédelem ezen formája iránt?

Nemzetközi viszonylatban lényegesen elterjedtebb és évek óta működő, kiforrott rendszerek működnek. A hazánkban begyűjtött 500 tonna fáradt olaj nem tekinthető soknak, sőt még országon belüli viszonylatban is van hová fejlődnünk. Összességében azt látjuk, hogy Magyarországon is egyre tudatosabbak az emberek, megvan a hajlandóság, a tenni akarás a környezetünk védelme érdekében, és ez mindenképpen pozitív változás. Célunk, hogy minél szélesebb körben megteremtsük a használt sütőolaj leadásának lehetőségét, és hogy ez egy természetes folyamatként beépüljön az emberek mindennapi életébe.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!