A városokban nagyobbra nőnek az emlősök

Forrás: ng.hu
A felfedezés ellentmond egy korábban általánosnak vélt elméletnek, miszerint melegebb klímán kisebb testűvé válnak az állatok.

A Floridai Természettudományi Múzeum kutatója, Maggie M. Hantak vezetésével összehasonlító elemzést készített egy amerikai kutatókból álló csoport. Több mint 140 ezer, 100 észak-amerikai fajba tartozó emlősállat testméretét vetették össze, mert arra voltak kíváncsiak, hogy az urbanizáció, a klíma, az emberi népsűrűség milyen kapcsolatban áll azok testméretével. Három alapvető hatást vizsgáltak: a városi hősziget, az élőhely feldarabolódása, illetve a rendelkezésre álló erőforrások mennyisége.

A városi hősziget azt jelenti, hogy az ember által épített városi környezetben, aszfalt, beton, magas épületek közt magasabb a hőmérséklet a környező területekénél. A városi környezetben emiatt az állatok testméretének csökkennie kellene, mivel számtalan állatfaj meleg égövi képviselői kisebbek a hűvösebb területeken élő fajtársaknál, ez az ún. Bergmann-szabály, és az állatok hőháztartásán alapul. A kutatók azonban egészen mást találtak.

A városlakó állatok nagyobb termetűek és testtömegük is jelentősebb vidéki fajtársaikéhoz képest, a hőmérsékleti viszonyoktól függetlenül. „A kutatási eredményünk remek példa arra, hogy miért nem kizárólag a Bergmann-szabály vagy a klíma határozza meg egy állat méretét.” – magyarázta Hantak.

A város nemcsak melegebb, hanem számtalan egyéb szempontból is eltér a környező természetes tájtól. Az állatok könnyebben találnak élelmet, vizet, menedéket és kevesebb ragadozó leselkedik rájuk, így számos faj előnyére tudja fordítani az urbanizált területeket. Bár általánosságban a nagyobb testméret előnyökkel jár, de ha az állat az emberi szeméten él, valószínűleg nem a javát szolgálja, ám a pontos hatásokat még vizsgálni kell.

A kutatásra az adott lehetőséget, hogy a múzeumok gyűjteményei, valamint a korábbi és mai természetkutatók pontos mérései alapján rengeteg adat állt rendelkezésre, amelyeket feldolgozva számos fontos információt tudtak leszűrni a kutatók.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!