A macskák mindig a könnyebb utat választják

Forrás: ng.hu
Számtalan állattal végzett kísérlet azt mutatta, hogy a legtöbben kimondottan szeretnek feladatot megoldani ahhoz, hogy hozzájussanak az élelemhez, a macskákkal azonban más a helyzet.

A kísérlet során a macskák, ha megtehették, a könnyen hozzáférhető élelmet választották a feladatmegoldással megszerezhetővel szemben. Ez talán nem lepte meg a macskatulajdonosokat, de kérdéseket vetett fel a viselkedéskutatókban.

„Kutatások nagy tömege bizonyítja, hogy a legtöbb állat, így számos madár, főemlősök, rágcsálók, farkasok, de még a zsiráfok is azt részesítik előnyben, ha egy feladat megoldásával juthatnak hozzá az élelemhez” – mondta Mikel Delgado, a Kaliforniai Egyetem (Davis) állatorvosi karának viselkedéskutatója.

Az állati viselkedés kutatói évtizedek óta ismerik azt a jellemző viselkedéstípust, amely szerint az állat akkor is inkább erőfeszítést tesz az élelem megszerzéséért, ha az enélkül is hozzáférhető. A házi macska, úgy tűnik, kivételt képez.

A kutatók korábbi, macskákkal kapcsolatos laborkísérleteket akartak ellenőrizni a macskák otthonában (a macska kevésbé együttműködő, ha kiszakítják megszokott környezetéből), ezért 17 ivartalanított, kizárólagosan benti tartású macskát figyeltek meg. Ugyanakkora adag ételt kaptak egy játékos formában elérhető és egy könnyen hozzáférhető tálban, majd videón rögzítették a viselkedésüket, macskánként 10-10 próbálkozást.

Az eredmények szerint mind a macskák összességében, mind az egyes macskák próbálkozásaiban az „ingyen ebéd” mellett döntöttek a feladatmegoldásos helyett.

„Nem az volt, hogy sosem használták az etetős játékokat a macskák, de többször és többet ettek az egyszerű tálból, sokkal gyakrabban választották elsőnek a szabadon hozzáférhető eleséget a játékosan hozzáférhető helyett” – mondta Delgado, az Animal Cognition szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Minden, a kutatásban részt vett macska viselt aktivitásmérőt, és ezekből kiderült, hogy a macskák akkor is az „ingyen ebédet” választották, ha egyébként kimondottan aktív életmódúak voltak, vagyis nem lustaságból döntöttek a könnyen hozzáférhető eleség mellett. Nem világos, hogy miért tért el a macskák viselkedése az állatok elsöprő többségéétől.

A kutató szerint elképzelhető, hogy a játékok, amelyekből a macskák az eleséget kihalászhatták, jelentősen eltérő viselkedést igényeltek a macskák természetes vadászati stratégiáitól, így nem válthatták ki azokat a természetes viselkedési mintázatokat sem, amelyet vártak volna. Ez a viselkedés a zsákmány becserkészéséről és lesből megtámadásáról szól, és az etetős játékokban nyomuk sincs ennek. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretik a macskák ezeket a játékokat és nem színesíti meg a hétköznapjaikat, hanem azt, hogy ha lehetőségük van rá, akkor az egyszerűen elérhető élelmet választják.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!