Mit jeleznek a szemkörnyéki bőrelváltozások?

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Nem szabad legyinteni a szem környékén megjelenő sárgásan elszíneződött, kidudorodó bőrelváltozásokra, hiszen nem csak esztétikai problémát jelentenek.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa azt mondja, hogy a csomócskák a látásunkat ugyan nem veszélyeztetik, mégis komoly egészségügyi problémát jeleznek.

A szemkörnyéken megjelenő sárgás elváltozás lehet lapos, kissé felemelkedett, és egész nagynak tűnhet abban az esetben, amikor több, egymáshoz közel elhelyezkedő csomócska olvad össze. Az esztétikailag zavaró lerakódások az alsó és felső szemhéjon is előfordulhatnak. A sárgásan elszíneződött, bőrrel fedett kinövés, vagyis a xanthelasma nem más, mint koleszterin-lerakódás.

Mi okozza a xanthelasma kialakulását?

Az elváltozás önmagában nem ártalmas. A koleszterin-lerakódások kialakulását általában valamilyen zsíranyagcsere-zavar okozza, és megjelenhet normális koleszterin értékek mellett is. Érdemes azonban egy belgyógyásszal konzultálni, ha xanthelasma-t fedezünk fel magunkon. Egyes esetekben ugyanis szívbetegség, pajzsmirigy-probléma, cukorbetegség és bőrprobléma is okozhatja a kialakulását.

Kit veszélyeztet a xanthelasma?

Bárkinél kialakulhatnak a szemkörnyéki sárgás elszíneződések. Azonban nagyobb eséllyel jelenhet meg dohányzás, túlsúly, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, cukorbetegség esetén. A xanthelasma nőknél gyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat.

Elmúlik magától?

A xanthelasma nem múlik el magától. A méretük általában stagnál, de hajlamosak növekedni is. Bár általában ártalmatlanok, esztétikai okokból érdemes azoktól megszabadulni. „Az eltávolításuk a zsírcsomók kimetszésével történik, helyi érzéstelenítésben. Fontos megjegyezni, hogy a műtéttel csak az esztétikai problémát tudjuk rendezni. Ahhoz, hogy kiderüljön, mi a kiváltó ok, mindenképpen egy belgyógyászati kivizsgálás szükséges. Ennek tisztázása azért is fontos, mert ha az alap problémát nem kezeljük, a xanthelasma újra meg fog jelenni” – hangsúlyozza Dr. Nagymihály Attila.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!