A hosszú élet titka: az egészséges bélflóra

Forrás: ng.hu
Sokféle vizsgálatban próbálják a kutatók megtalálni a választ arra, hogy minek köszönhető, hogy egyesek rendkívüli kort élnek meg.

Egy új japán kutatásból az derült ki, hogy a százévesek (vagyis az a korosztály, amely megéli és meghaladja a 100. életévét) nagyobb számban rendelkeznek bizonyos jótékony bélmikrobákkal, amelyek megakadályozzák, hogy az ártalmas mikrobák elszaporodhassanak.

A kutatók arra jutottak, hogy a jótékony bélbaktériumok antimikrobiális hatású másodlagos epesavakat termelnek, és e baktériumok nagyobb mennyiségben fordulnak elő a százévesek körében, mint a fiatalabbakéban. Bár az elmélet további vizsgálatokat igényel, de ez azt sejteti, hogy akár összefüggés is lehet ezen epesavak és a hosszú élet között, és ki is lehetne használni e jótékony baktériumokat.

A Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók Japánban élőket vizsgáltak, 160 fő minimum százéves korú, 112 ennél kissé fiatalabb, 85-89 éves korú, és 47 fiatal, 21-55 éves embert hasonlítottak össze mikrobiomjuk alapján. A két fiatalabb korosztállyal szemben a százévesekben lévő mikrobák speciális, egyedi epesavakat tudnak előállítani. A kutatók felmérték, mely baktériumok képesek erre, és azt is megvizsgálták, milyen módon készítik az izoallo-litokolsavat, amely számos káros bélbaktérium ellen antimikrobiális hatású. Az egerekkel folytatott kísérletek alapján ez a sav például a súlyos hasmenést okozó Clostridium difficile, vagy az Enterococcus faecium nevű gyógyszerrezisztens baktériumok növekedését visszafogja, különösen az antibiotikum-kezelésen átesettek esetében.

A kutatók szerint a vizsgálatokban azonosított jótékony baktériumok epesav-előállító anyagcsere-folyamatai segítségével pozitív egészségügyi hatásokat lehetne elérni, az életkorral kapcsolatos feltételezett összefüggést viszont csak további vizsgálatokkal lehet bizonyítani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!