A kutyák felismerik, ha hazudunk

Forrás: ng.hu
Újabb adatok igazolják, hogy az ebek bizonyos szintig képesek kiértékelni mentális állapotunkat.

Lucrezia Lonardo, a Bécsi Egyetem etológusa és kollégái új tanulmányukban azt írják, a kutyák egyes esetekben képesek felismerni, mikor hazudunk. A szakértők több száz állattal folytattak kísérleteket.

A felnőtt emberek ki tudják értékelni mások mentális állapotát, különböző jelek alapján például következtethetünk társaink megbízhatóságára. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy megfigyelhető-e hasonló a kutyák esetében is, ezért 260 önkéntessel és különböző fajtákkal kezdtek el egyszerű kísérleteket elvégezni.

A vizsgálatban a kutyákat arra tanították, hogy kövessék az ismeretlen emberek tanácsait, vagyis ennek alapján kellett kiválasztaniuk két tál közül azt, amelyikben a rejtett jutalom található. Ezt követően a kutyák megnézhették, ahogy egy másik ember a tanácsadó előtt áthelyezi a táplálékot az egyik tálból a másikba – a kontrollcsoportban a tanácsadó nem nézhette meg a cserét. Ezt követően az ismeretlen ismét jelzett, hogy hol lehet a jutalom.

Az eredmények alapján az állatok figyelmen kívül hagyták annak a személynek a javaslatát, amelyik nem volt jelen a jutalomfalat áthelyezésekor. Ami még izgalmasabb: az esetek 50 százalékában akkor sem hallgattak a tanácsra, ha az emberek megnézhették a cserét, de rossz tálra mutattak.

Hasonló kutatást korábban ötévesnél fiatalabb gyerekekkel, makákókkal és csimpánzokkal is végeztek. Az új adatok azt sugallják, hogy a kutyák bizonyos helyzetekben képesek felismerni, amikor nem mondunk igazat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!