Karperec segíthet a túlterhelt kórházi osztályokon

Forrás: MTI
Huszonéves magyar mérnökök egy ötletversenyből indultak el termékükkel, egy diagnosztikai karpereccel, ami egészségügyi intézményekben automatikusan monitorozza a betegek paramétereit.

A betegek csuklójára csatolható karperec négy dolgot mér: testhőmérsékletet, pulzust, légzésfrekvenciát és oxigénszaturációt, majd az adatokat valós időben továbbítja a nővérpultban lévő interfészhez. Az orvosok és ápolók így egyszerre látják az összes beteg mért paramétereit, megspórolva az időt, amit az egészségügyi személyzet a paraméterek felvételével töltene.

A konzultációkból azt látták, hogy az alapparaméterek monitorozása komoly probléma, de megoldható. Egyszerűen nincs olyan elterjedt, piacvezető eszköz, ami az intenzív osztályon kívüli betegeket folyamatosan monitorozná és megfizethető lenne. Az ápolók a paramétereket egyenként mérik a betegeken, 5-10 percet minimum elvisz egy ember, plusz a fertőtlenítés, a ruhacsere. Az alapból lassú eljárást ez még lassabbá teszi.

Így született meg a diagnosztikai eszköz ötlete. Kezdetben a készülék egy homlokra erősíthető szemüvegszerű eszköz volt, de rájöttek, hogy praktikusabb lenne egy csuklóra illeszthető karperec. Működése egyszerű: rögzítik a betegekre a karpereceket, folyamatosan mérik a négy paramétert, az adatokat a betegszobában lévő jeladó elküldi a központi egységnek, amely a nővérpultban van, ott pedig egy szoftveren a személyzet folyamatosan figyelheti a betegek állapotát.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!