Ismét ajánlott a maszkviselés

Forrás: MTI
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az amerikai járványügyi hatóság (CDC) is olyan ajánlást tett közzé, amely szerint a Covid-19 betegséget okozó koronavírus ellen beoltott embereknek továbbra is célszerű maszkot viselni.

Míg a WHO szerint mindenhol érdemes elővigyázatosnak lenni, a CDC elsősorban a zárt közösségi terekben ajánlja a maszkviselést, azokon a helyeken, ahol a fertőzések száma újra emelkedőben van.

„A Covid19-vakcinák hatásossága kiemelkedő, de az emberek egy nagyon kis százaléka még így is megbetegszik, miután beolttatta magát. Továbbá azokat is megfertőzhetik, akik nem kapták meg az oltást. Továbbra is mindenkinek ajánljuk a távolságtartást, a maszkviselést, a sűrű kézmosást, a száj eltakarását köhögés vagy tüsszentés esetén, valamint a rosszul szellőző területek elkerülését” – szól a WHO tájékoztatója.

Az új javaslatokra a világ egyre több pontján felbukkanó és terjedő delta vírusvariáns miatt van szükség – míg a delta variáns májusban még csak az amerikai fertőzések 2 százalékáért felelt, a legfrissebb mintáknak már a 82 százalékát teszi ki. „Az útmutatásunk és az ajánlásaink a tudományos álláspontot követik. A delta variáns nap mint nap megmutatja, hogy kész túljárni az eszünkön, és olyan helyeken tűnik fel, ahol nem alakult ki a megfelelő védettség ellene” – mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

A CDC tájékoztatója szerint az Egyesült Államokban túlnyomórészt a beoltatlanok terjesztik a vírusvariánst, de már olyan esetek is előfordulnak, amikor a beoltottak betegszenek meg, még ha nem is olyan súlyosan, mint azok, akik még nem kapták meg az oltást.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!