Bánsági Ildikó élete egyik legnagyobb csodáját élte át

Forrás: Purecom, Budai Szemészeti Központ
Élete egyik legnagyobb csodájának tartja Bánsági Ildikó, hogy visszanyerte tökéletes látását. A színművész látásjavító szemműtéten esett át, aminek köszönhetően egyszerre minden szemüvegének véglegesen búcsút inthetett.

Bánsági Ildikó évek óta több szemüveget viselt annak érdekében, hogy minden tevékenység közben megfelelő legyen a látása. Volt szemüvege olvasáshoz, vezetéshez, TV-nézéshez és a különböző színházi szerepekhez is. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész munkáját és mindennapjait megnehezítette a sok apró kellemetlenség, ami a szemüvegek folyamatos cserélgetéséből adódott.

„A szinkronstúdióban, amikor olvastam a szöveget, szükségem volt egy olvasószemüvegre. Eközben a vásznat is figyeltem, hogy követni tudjam a jelenetet, amihez pedig már a távollátó szemüvegem kellett” – kezdi Bánsági Ildikó. „Mit tudtam tenni? Csináltam egy „rakott” szemüveget. Felraktam az olvasószemüveget, arra pedig rátettem a távollátó szemüveget. Csak arra kellett vigyáznom, hogy ne mozgassam a fejem, mert akkor összeborult az egész. Ez persze így nem működött. Ezért aztán kipróbáltam a multifokális kontaktlencsét, de azt a szemem nem szerette. A jobb szemem folyton bevérzett tőle és vezetni sem tudtam vele, mert furcsán törte a fényeket.”

Kitisztult a kép

A színházi munkáit is befolyásolta a rossz látása. Előfordult egyszer, hogy megbotlott egy próbán, de az is zavarta, hogy nem látta élesen a színpadi partnere mimikáját. „Amikor távolabb ment a kolléga a színpadon, nem láttam a gondolatát a szemében. Pedig ez rendkívül fontos, hogy a játék során minél jobban össze tudjunk kapcsolódni.” A színművész akkor döntött a műtét mellett, amikor az Operettszínházban meglátta az egyik darab díszletét, ami hat és fél méter magasságig csupa lépcsőből állt. „Ildikó egy trifokális műlencse műtéten esett át” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa, aki a beavatkozást végezte. „A multifokális műlencse beültetés egy nagyon modern és biztonságos beavatkozás. 45 éves kor felett jelent megoldást többek között azoknak, akik szeretnének megszabadulni a közeli és távoli szemüvegüktől is. A műtét során a már esetleg meglévő szürkehályogot is kezelni tudjuk, de a beavatkozással megelőzhető ennek kialakulása is.”

Ildikó azt meséli, hogy a kezelés mindössze 20 percig tartott és egyáltalán nem érzett fájdalmat. „A műtét egy utazás volt számomra. Meseországba utaztam. Különböző fényeket, köröket és gyönyörű színeket láttam közben. Az asszisztens folyamatosan tájékoztatott, hogy mi történik. Műtét után kaptam egy kötést a szememre, amit a hajnali csepegtetés után levehettem, de akkor még gyorsan behunytam a szemem, hogy 2-3 órát még pihentessem. Reggel, ahogy kinyitottam a szemem, rögtön elővettem a telefonom. És kezdtek előjönni a betűk, óráról-órára egyre tisztábban láttam, az egészen pici betűket is! A tévén pedig tökéletesen elolvastam a képernyő alján futó mondatokat! Nem lehet elmondani szavakkal, hogy milyen boldogságot éreztem abban a pillanatban. Nem is értem, hogy miért vannak még mindig szemüveges emberek, ha ezt a csodát létre lehet hozni, hogy szemüveg nélkül tudok olvasni és vezetni. Életem egyik legnagyobb csodája történt velem” – mesélte lelkesen Bánsági Ildikó öt hónappal a látásjavító szemlencse műtét után.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!