Hogyan védjük meg házi kedvenceinket a hőgutától?

Forrás: akelapatika.hu
Végre nyár van, élvezzük a napsütést, ugyanakkor ezt a hőséget nehezen tudjuk tolerálni, és nincs ez másképp társállatainknál sem.

A hőguta az óvintézkedések betartásával megelőzhető, de ha bekövetkezik és nem cselekszünk időben, akár végzetes is lehet.

Mit kell tudni a hőgutáról?

A kutyák és a macskák főként lihegéssel hűtik magukat. Ha ez már nem elegendő és testhőmérsékletük kritikusan megemelkedik, a szervezetükben végzetes károsodásokat okozhat a hőség.

Mik lehetnek a hőguta jelei?

A leggyakoribb jelek a sűrű lihegés, magas testhőmérséklet, hányás, levertség, gyors pulzus, erősen kipirult nyelv, nyáladzás, felállási nehézségek, de előfordulhat eszméletvesztés is.

A macskák ugyan jobban tűrik a meleget, de az ő esetükben is kialakulhat hőguta, melynek tünetei a kutyákéhoz hasonlóak.

Hogyan tudunk segíteni?

Ha észleljük a tüneteket, vigyük kedvencünket árnyékos helyre, és mérjük meg végbelén keresztül a testhőmérsékletét (kb. 39,0-39,5 °C fokig normális). Hőguta gyanúja esetén haladéktalanul hívjunk állatorvost és azonnal kezdjük meg az állat testének fokozatos hűtését. Használjunk hideg vizes törülközőket, vagy ha tudjuk, hűtsük hideg vizes zuhannyal.

A hőguta nem múlik el egyik pillanatról a másikra, a felépülés orvosi segítség mellett is napokig is eltarthat. Addig sajnos nem nyugodhatunk meg, míg vissza nem áll a normális étvágy, az életkedv, az ürítési szokások.

Hogyan előzhetjük meg?

Gondoskodjunk állataink számára megfelelő mennyiségű hideg (nem jeges) vízről, biztosítsunk árnyékos helyet, a lakást sötétítsük be, használjunk hűsítő matracot.

A kutyákat kora reggel vagy késő este vigyük sétálni és ne feledjük, hogy a beton hamar felforrósodik, amely égési sérüléseket is okozhat a mancsokon. Vegyük figyelembe az állat egészségügyi állapotát, mert forróságban pár perc séta is megterhelő lehet!

A nagyon rövidre nyírt bunda jó ötletnek tűnhet, de így megszűnhet a szőrzet hőszigetelő hatása, és nem nyújt megfelelő védelmet az UV-sugárzás ellen sem.

Ne hagyjuk kedvencünket az autóban!

A macskáknak helyezzünk ki több vizestálat, ösztönözve őket arra, hogy többet igyanak.

A nyulak ketrecét tegyük árnyékos helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, és természetesen mindig legyen számukra friss ivóvíz is biztosítva. Megoldás lehet még egy permetező spray is, mellyel folyamatosan hűsíthetjük kedvencünket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!