Amit a szürkehályog-műtétről tudni érdemes

Forrás: Budai Szemészeti Központ
Gyógyszerrel és különféle kezelésekkel sem tudjuk visszafordítani a szemlencse elhomályosodásával járó szembetegséget. A szürkehályog csak és kizárólag műtéttel gyógyítható.

„Az operáció során az elszürkült szemlencsét eltávolítjuk, a helyére egy speciális műlencsét ültetünk be. A beavatkozás mindössze 10 percig tart és fájdalommentes” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. A szemész szakorvos segítségével választ kapunk a műtét előtt felmerülő leggyakoribb kérdésekre.

1. Mikor kell műteni a szürkehályogot?

Korábban akkor hajtottunk végre szürkehályog-műtétet, amikor a beteg jelentős látáskárosodást tapasztalt. Ma már figyelembe vesszük a látás finom változásait is, például a kontrasztérzékenység és a színérzékelés elvesztését. A szürkehályog kialakulásának folyamata ugyanis már akkor elkezdődik, amikor azt veszi észre, hogy a színek elhalványulnak, megkopnak. Erre a szembetegségre utaló jel lehet az is, amikor alacsony kontrasztú helyzetekben (például éjszaka) nehezen lát. Ezek a korai jelei a probléma kialakulásának, és már ekkor érdemes megfontolni a műtéti kezelést.
 
2. A szürkehályognak érettnek kell lennie annak eltávolításához?

Ma már nem kell megvárni, hogy a szürkehályog „megérjen”, sőt a túlérett szürkehályog a műtét során súlyos komplikációkat okozhat.
 
3. Hogyan zajlik a műtét?

A szürkehályog-műtét során a legkorszerűbb eljárást alkalmazzuk, egy kis bemetszésen keresztük távolítjuk el az elszürkült lencsét ultrahangos módszerrel. Aztán ugyanezen a kis bemetszésen keresztül egy előre megtervezett műlencsét helyezünk be, ez biztosítja a jó látást. A műtét előtt és alatt sem adunk semmilyen injekciót, az érzéstelenítés szemcseppekkel történik. A műtéti beavatkozás helye olyan pici (körülbelül 2 mm), hogy nem kell varrni, a bemetszés magától záródik.
 
4. Fájdalmas a műtét?

A szürkehályog-műtét egyáltalán nem fájdalmas. A műtéten átesett legtöbb beteg csupán a szem körüli enyhe nyomásról számol be. A műtét után ugyan lehet némi diszkomfortérzete, könnyezhet a szeme és fényérzékenységet is tapasztalhat. Ezek a panaszok azonban 1-2 nap alatt többnyire megszűnnek.
 
5. Mikor fogom megtapasztalni a szürkehályog-műtét eredményét?

A műtét előtti és utáni látáskülönbséget szinte azonnal meg lehet tapasztalni. Már a műtét másnapján is sokkal élesebben, színgazdagabban fog látni. A végleges látásélesség kialakulása viszont akár több hétig is tarthat. Néhány egészségügyi állapot azonban – mint például a cukorbetegség – meghosszabbítja a gyógyulási időt.

6. A műtét után szemüveget kell viselnem?

A beültetett műlencsének köszönhetően a műtét nem csak a szürkehályogra jelent megoldást. A rövid- és távollátó, valamint a cilinder (asztigmia) dioptria is korrigálható a műlencsével. Tehát a végleges látás kialakulása után élesen fog látni távolra szemüveg nélkül még akkor is, ha ehhez régen szemüvegre vagy kontaktlencsére volt szüksége. Bizonyos műlencsékkel pedig akár a teljes szemüvegmentesség is elérhető.
 
7. A szürkehályog visszatérhet az eltávolítás után?

A szürkehályog-műtét egyszeri eljárás, tehát a szürkehályog nem tér vissza az eltávolítás után. Ritkán előfordulhat, hogy egy vékony membrán alakul ki a beültetett műlencse mögött (másodlagos szürkehályog), ez azonban egy gyors, fájdalommentes lézeres eljárással eltávolítható.

8. Mikor vezethetek ismét a szürkehályog-műtét után?

A műtét után 48 órával már vezethet, viszont csak akkor üljön volán mögé, ha valóban jól érzi magát, megfelelőnek érzi a látását. Az első héten lehetőleg még ne induljon nagyobb távolságra, mert a látásélesség ingadozhat. Továbbá vezetés közben viseljen napszemüveget, hogy minimalizálja az erős fényre való érzékenységet.

9. Mikor folytathatom a szokásos feladataimat, például a főzést vagy a kert rendezését, télen a hólapátolást?

A műtétet követő napon már folytathatja a szokásos ház körüli teendőit, azonban az első héten tartózkodjon a hajolástól, kerülje a nehezebb terhek emelését, például a bevásárlás utáni cipekedést.

10. A műtétet követően mikor sportolhatok ismét?

Az operációt követő első hónapban ajánlott elkerülni az úszást, a medence vize ugyanis tele van vírusokkal és baktériumokkal, amelyek fertőzést okozhatnak a műtéti területen. Súlyzós edzéseket az első héten még tilos végezni, kocogni, tempósan sétálni, nordic-walkingozni azonban lehet.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!