Új vizsgálat, dupla esély a mesterséges megtermékenyítésben

2010. 11. 08.
Szerző: Z.Zs.
Az új teszt a kromoszomális rendellenességeket vizsgálja meg, mely a korai vetélések legfőbb okai.
Egy új vizsgálat segítheti az orvosokat abban, hogy minél több sikeres visszaültetés történjen. A vizsgálatban az embrionális sejt külső falát nézik meg, és ez alapján szűrik ki a kromoszóma rendellenességeket.

Az Angliában vizsgálatokat végző kutatók szerint, a sikeres megtermékenyítések aránya meg fog duplázódni.

Jelenleg három nő is várandós a technikának köszönhetően, gyermekeik decemberben születnek meg. A kromoszomális rendellenességek a vetélések 70 százalékáért felelősek. Az új teszttel azonban az embriók károsodás nélkül vizsgálhatóak meg.

A mikroszkópba nézve, öt vagy akár tíz embriót is láthatunk, és tudjuk, hogy legalább a fele kromoszóma rendellenességgel küzd, de eddig nem tudtuk, hogy melyikek azok.- mondta el a kutatás vezetője.

Jelenleg a blasztocita állapotban ültetik vissza az embriót a méhbe, mert a hagyományos terhesség során is ekkor ágyazódik be. A blasztocita külső sejtjeit megvizsgálva- ezekből alakul ki a méhlepény- tudják eldönteni, hogy van-e bármifajta rendellenesség a kromoszómákban. Magához az embrióhoz nem nyúlnak.

A mesterséges megtermékenyítés sikeressége összefüggést mutat az anya életkorával. Egy 40 éves nőnek 10 százalék esélye volt eddig a terhességre, de az új vizsgálattal ez a szám 30 százalékra emelkedhet. Egy harminc év körüli nőnél ez a szám, a korábbi 30-40 százalékról, 70-80 százalékra nőhet. Ha a teszt beválik, az paradigmaváltást jelenthet a mesterséges megtermékenyítés folyamatában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!