Gyógyuljunk nyaralás közben!

Forrás: Budai Egészségközpont
A nyaralás a pihenés mellett a gyógyulást is szolgálhatja – egy jól megválasztott helyen az allergiától a nőgyógyászati panaszokig sok mindent kúrálhatunk.

Légúti betegségek

Már az ókorban is tudták, hogy a sós tengeri levegő számos betegség, különösen a légúti panaszok enyhítője lehet. Legyen szó akár asztmáról, köhögésről, nehézlégzésről, valamilyen tartósan fennálló légúti fertőzésről, a sós levegő belélegzése segíthet a tünetek enyhítésében. A belélegzett tengeri levegőben ugyanis apró sókristályok vannak, amelyek segítik a hörgők tisztulását és képesek csökkenteni a nyálkahártya-gyulladásokat. A sós levegő erősíti az immunrendszert, és semmilyen mellékhatása nincs, így kisgyerekeknél éppen úgy hasznos lehet, ahogy várandós nők esetében. A Föld egyik legsósabb tengere a Vörös-tenger (a közhiedelemmel ellentétben a Holt-tenger, ami földrajzi értelemben tónak tekintendő, „csupán” az 5.). Ha a Földközi-tengerig jutunk el, akkor se bánkódjunk, ennek is kiemelkedően magas a sótartalma.

Nem csak a tengerparti nyaralás tehet jót a légúti betegségekkel küzdőknek. Az 1800-as években észrevették, hogy azok a bányászok, akik hosszabb ideje dolgoztak sóbányákban, sokkal ritkábban küzdöttek tüdőbetegségekkel, mint mások. A sóbarlangok levegőjében ugyanis éppen úgy, ahogy a tengernél belélegzett levegőben, ott vannak az apró sókristályok. Ilyen körülmények között gyorsabban gyógyulhatnak a krónikus légzőszervi betegségekkel, hörghuruttal, torokgyulladással küzdők. Természetesen nem kell állandóan a sóbarlangban lenni, egy kellemes hegyvidéki nyaralást összeköthetünk egy sóbarlang-terápiával, amikor naponta pár órát töltünk a barlangban. Ilyenkor tanácsos szakorvossal konzultálni, hiszen az életkor és a beteg aktuális állapotának függvénye, hogy mennyi időt kell a sóbányában tölteni. Sóbánya-terápiáért egyáltalán nem kell messzire menni: Romániában kettő is található (Tordán és Parajdon), de Lengyelország is potenciális úticél lehet.

Bőrbetegségek

A tengerparti nyaralás nemcsak a légúti, hanem bizonyos bőrbetegségeknek is kedvezhet. A sós tengervíz ugyanis rengeteg értékes anyagot tartalmaz, amely segíthet a bőrproblémák enyhítésében, de önmagában az is elég lehet, hogy a sós víz szárítja, fertőtleníti a bőrt, így a pattanásos, aknés, gyulladt bőr állapota javul. Emellett a pikkelysömörben szenvedőknek is javasolt, mert a tengervízben az elhalt hámréteg könnyebben leválik. De javíthat az ekcémás bőr állapotán, és bizonyos esetekben még a makacs szemölcsök elleni küzdelemben is segíthet. Figyelni kell azonban a szervezet jelzéseire: ha a sós víz csíp, maró érzést okoz, nem szabad erőltetni a tengeri fürdőzést.

Allergia

Ha valaki allergiával nyaral, akkor a célország kiválasztásakor mindig érdemes figyelembe venni, hogy az adott helyen milyen az allergének koncentrációja. Emellett érdemes olyan helyszínt választani, ahol a klíma enyhe és száraz, ezek javíthatnak az allergiások állapotán. Ideális lehet egy hegyvidéki nyaralás, például a Tátrában, különösen 1500 méteres magasság felett, ahol jóval kisebb az allergiát okozó pollenek mennyisége. De a sós tengeri levegő is jót tesz a pollenallergiásoknak.

Nőgyógyászati problémák

Számos olyan nőgyógyászati probléma akad, amelynek megoldásában segíthetnek bizonyos gyógyvizek, amelyeket egy nyaralás alkalmával érdemes kúraszerűen alkalmazni. Nem is kell messzire menni: Magyarországon például a kénes harkányi gyógyvíz az, amelyik közismerten jól alkalmazható nőgyógyászati panaszok kezelésére. Többek között a meddőség különböző eredetű formái (petevezeték-elzáródás, méhnyakgyulladás, petefészek-elégtelenség, PCOS), a női nemi szervek idült gyulladásai, kismedencei összenövések, endometriózis okozta panaszok, nőgyógyászati műtétek utáni kóros állapotok, a klimax okozta panaszok kezelhetőek a segítségével. De a kénes gyógyvíz még vizelettartási zavarok (inkontinencia) vagy egyéb krónikus alhasi fájdalmakkal járó betegségek tüneteinek enyhítésére is alkalmas lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!