Egyre gyakoribbak a villámcsapások

Forrás: ng.hu
A klímaváltozás miatt nőhet a villámcsapások száma, s egyre több tudományos adat is erre mutat.

Egy 2020-as tanulmány szerint mind a klímaváltozás, mind a nagyvárosok növekedése hozzájárult ahhoz, hogy Brazíliában nőtt a villámlások száma és intenzitása. Egy 2015-ös kaliforniai kutatás szerint minden egy Celsius-foknyi hőmérséklet-növekedés 12 százalékkal növeli a villámcsapások számát. Egy megjelenés előtt álló, friss tanulmány szerint Indiában a századunk végéig 10-25 százalékkal nő majd a villámok száma, és 15-50 százalékkal azok intenzitása. Egy 2021 tavaszi tanulmány a sarkvidékek villámcsapásainak gyarapodását kötötte a klímaváltozáshoz. A felsorolást folytathatnánk, számos további kutatási eredmény jelzi, hogy gyakoribbak és erősebbek a villámcsapások bolygónk különböző pontjain.

2020 áprilisától 2021 márciusáig Indiában 18,5 millió villámcsapást detektáltak, és ez 34 százalékos növekedést jelent az előző évi 13,5 millióhoz képest – számolt be az Indiai Tudományos és Környezeti Központ (CSE India). Az ország államait nem egyenlő mértékben érintette az emelkedés, így pl. Pandzsábban 331 százalékos volt a növekedés, Bihar államban, ahol tavaly 401 fő veszítette életét villámcsapás miatt, 168 százalékos emelkedést mértek. Az egész országban összesen 1697 fő hunyt el villámcsapás következtében a fenti mérési időszak során.

A halálesetek száma, a villámok okozta kár csökkentése céljából az indiai meteorológiai szolgálat 2019 áprilisától villám-előrejelzést is közzé tesz s egy, számos állami szerv és tudományos intézmény összefogásával, létrejött testület szeretné elérni, hogy 2022-re 1200 alá csökkenjen a villám okozta halálesetek száma az országban. A helyi erőfeszítéseknek, intézkedéseknek köszönhetően két államban 70 százalékos csökkenést értek el két év alatt, így jó esély van rá, hogy országosan is sokat lehet javítani a helyzeten.

A vizsgálatok során kiderült, hogy minden államban más időszakban gyakoriak a villámcsapások, így az ezek elleni védekezést is az adott helyszínhez kell igazítani, s ezen belül még az államoknak tovább kell osztályozni a lehetséges védekezési stratégiákat kisebb régiókra lebontva, azok földrajzi helyzetéhez mérten.

A halálesetek számának csökkentésében a legfontosabb stratégia még mindig az oktatás, ismeretterjesztés. Emellett az előrejelzések pontosítása lehet még nagy segítség a cél elérésében.

A tavalyihoz képest mért 34 százalékos növekedés persze önmagában még nem sokat jelent, ezt a hosszú távú trendekkel együtt lehetne csak helyesen értékelni, ám arra kiváló lehetőséget ad ez a drámai növekedés, hogy javítsanak az ország villámbiztonságán.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!