Hogyan vernek át a reklámok?

2010. 11. 07.
Szerző: Szimpatika
Ezért választjuk a természetes hajfestéket, vagy keressük a természetes gyógyulás útját. Ezekért a termékekért hajlandóak vagyunk többet is fizetni, mint más hasonló de „csodát" nem ígérő termékekért.. Különösen így van ez ha a gyerekeinkről van szó. De valójában egészségesebbek ezek a termékek, vagy ismét belekerültünk a nagy marketing csapdába?
Oxigénnel dúsított ásványvíz:  0,5l-297 Ft

Amit ígér: „Az oxigén mindenhol körülvesz bennünket, mégsem kaphatunk soha eleget belőle!

Az oxigénben gazdag folyadékokkal kitűnően karbantarthatjuk testünket és lelkünket. Az Adelholzener cég oxigénnel dúsított AKTÍV O2 vize legalább 50 mg oxigént tartalmaz literenként. Az oxigénnel dúsított víz fogyasztása felfrissíti az oxigénhiányos vénás vért.

Képes áthatolni a gyomorfalon a gyomor érrendszerébe, és a hasüreg – különösen a máj – részére többlet oxigént szolgáltat. A máj kulcsszerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban: a táplálékból a test számára hasznosítható energiát állít elő.

Felelős a lebontó folyamatokért (pl. zsírégetés) és a méregtelenítésért (veszélyes anyagok eltávolítása például alkoholfogyasztás vagy gyógykezelés után ). Az oxigén központi szerepet játszik a fizikai és mentális teljesítőképességben is."

Jól hangzik, elég szakszerű megfogalmazás,-  ide vele. De tényleg így van? Az ember egy levegővétellel hozzájut annyi oxigénhez, amennyi a vízben található. De ez közvetlenül a májba kerül, és ez által méregtelenítő hatása van.- állítják a termék gyártói.

Kérdés, hogy a palack kinyitásával nem szabadul-e ki az oxigén a palackból? Illetve mi arra a garancia , hogy a gyomorba kerülés után feltétlen a májba jut az oxigén?  Nyugalmi állapotban a test oxigénfelvétele 250mg/ perc. Mivel a vízzel kb. 50 mg oxigén kerül a szervezetbe, láthatjuk, hogy ez fél percre ad többlet oxigént, utána távozik. Mindezért 300 szoros árat fizetünk ki a normál, viszont oxigénszegényebb csapvízhez képest.

Danone Actimel, 4 darab 450 Ft

Amit ígér: Napi 1 Actimel, finom támogatás a természetes védekezőképességhez!
A változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként ajánljuk.
Napi 1 Actimel, egyedi L. Casei Defensis élőkultúrájának is köszönhetően a bélrendszerben képes hatni, ahol védekezőrendszerünk 70%-a található."

Biffidus Essencis, probiotikus joghurt. A probiotikumokat azaz hasznos baktériumkultúrát tartalmazó joghurtok abban különböznek az élőflórás tejtermékektől, hogy a gyomron áthaladva eljutnak a bélig, és ott szívódnak fel. De ez nem jelenti azt hogy minden probiotikus baktériumtörzs jó hatással van az emberi szervezetre. És mivel minden embernek más az a baktérium egyveleg amit magában hordoz, ezért nem lehet kijelenteni, hogy mindenkire ugyanúgy hatnak ezek az ún. „funkcionális élelmiszerek". Kérdés, hogy a jó hatású probiotikum mellé szükségünk van-e cukorra, aromára, még egy kis szőlőcukorra, és kérdés az is , hogy a szervezetünknek tényleg szüksége van módosított tápióka keményítőre?

Összetevők:  Sovány tej, cukor, erdeigyümölcs-készítmény [eper, fekete áfonya, málna, földiszeder, cukor, sűrítőanyagok (módosított tápiókakeményítő), aroma], szőlőcukor, élő joghurtkultúra és L. Casei Defensis® (probiotikus) kultúra. Erdeigyümölcs-tartalom: 2,1%

Nestlé Fitness Fruits zsírszegény, teljes kiőrlésű gabonával 300g-821 Ft

Kell ennél jobb? Reggeli egy kis zsírszegény tejjel, jól indul a nap, és még a egészségünkre is odafigyeltünk.

Amit ígérnek: A könnyű, ropogós teljes kiőrlésű FITNESS gabonapelyhek alacsony zsírtartalmúak, ugyanakkor tele vannak értékes rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amik segítik az egészség megőrzését. Élvezd a FITNESS & Fruits napérlelte gyümölcseinek csábító zamatát..

Mi is van benne? Cukor, cukor, cukor, sokféle formában.

Komolyra véve: gabona magvak ( teljes kiőrlésű búza-30.2%) rizs 27,5%, gyümölcsdarabok ( 25,6%) mazsola, ananász ( cukrozott, kén-dioxinnal tartósítva) papaya ( cukrozott, kén-dioxinnal tartósítva), kókusz, cukrozott szárított áfonya, szárított alma(kén-dioxid) cukor, részben invertált barnacukorszirup, árpamaláta kivonat, só, glükóz-szirup, savanyúságot szabályozó anyag( trinátium foszfát) antioxidáns( tokoferolok) vitaminok és ásványi anyagok: niacin, E-vitamin, pantonénsav, B6, B2,folsav, B12, vas, kalcium karbonát

Bertolli Pesto Verde üveges szósz  185g- 749Ft

Csak előkapom, rakok egy kicsit a tésztára, kis sajt és kész is a vacsora. Van benne extra szűz oliva olaj, tehát még egészséges is, olajos mag- méghozzá az előkelő fenyőmag. Ja hogy összesen 2% azaz, 3,7gramm?

Amit ígérnek : „ A Pesto merőben más, mint a megszokott tésztaszószok. Olyan különleges összetevőkből áll, mint a bazsalikom, az extra szűz olívaolaj, a Grana Padano és Pecorino sajtok, illetve a fenyőmag, ezáltal egy intenzív aromavilágú szószt kapunk, amelyből egy tányér tésztához elég 2-3 teáskanálnyit hozzákevernünk, hogy igazi olasz fogást varázsoljunk asztalunkra bazsalikom."

És miből áll?

Napraforgó olaj, bazsalikom( 37%) Grana padano sajt – tojást tartalmaz( 5%) kesu dió, Pecorino Romano sajt (2,7%) só, fenyőmag(2%), extra szűz oliva olaj (2%), cukor, burgonya pehely, tejfehérje, aromák, fokhagyma.

Beleteszik amit ígérnek szó se róla. Van benne fenyőmag is, Pecorino is. Tojás is, bár ezt kevesen gondolnánk. Meg persze az elmaradhatatlan cukor, és az aromák.

Persze nem érdemes leragadni az élelmiszereknél. Lássuk például a kozmetikumokat. Évente sokmilliárd forintot költünk el szépségünk érdekében. A gyártók reagálnak a trendekre, ennek hatására, az elmúlt években egyre több natúrkozmetikumként hirdetett termék kerül a piacra.

A nők nagy része, és egyre több férfi is szívesen festi a haját. Ugyanakkor egyre tudatosabb fogyasztó, retteg az ammóniától meg a „még ki tudja mi van benne" anyagoktól, ezért inkább a természetes anyagokat tartalmazó hajfesték mellett dönt. Ez lehet a Henna Plus Colour, melynek a nevében is ott az ígéret: a henna révén színezi a hajat. De vajon tényleg?

Henna Plus Colour hajfesték (3000 Ft)

Idézet a cég honlapjáról: Hennaplus tartós hajszínező legfontosabb alapanyai a következők: „biztonságos színezék, napraforgókivonat a színvédelem miatt, henna hajszín és hajszerkezet védő és védelmet fejlesztő. Valamennyinek viszonlag kicsi a molekuláris szerkezet, így könnyen behatol a hajba. Az együttes hatásuk eredménye az új hajszín, amely lassan, 6-8 hét alatt kopik ki."

Nem tudom milyen szempontból biztonságos, de az biztos, hogy egy hagyományos oxidációs hajfestéket rejt a doboz. Az Ökotest magazin ( német fogyasztóvédelmi szaklap) szerint a a festék formaldehidet tartalmaz, mely gyaníthatóak közrejátszik egyes allergiák és rákfajták kialakulásában. Aromás aminokat szintén tartalmaz a festék, melyeknek szintén allergiát válthatnak ki. Az különösen megtévesztő, hogy ezek a festékek a bioboltokban vásárolhatók meg, így a gyanútlan vásárló joggal gondolhatja, hogy a termék csak természetes anyagokat tartalmaz.

Spa lábfürdő ( 10.000-80.000)

A legutóbbi év divatja a csodát ígérő készülékek terén a SPA lábfürdő volt, mely sok minden ígért. Az igények nőttek ma már számos cég árulja ezeket. Az elektródával ellátott vízbe kell beletenni a lábat, és akkor jön a csoda. A használó azt veszi észre, hogy a víz elszíneződik. A forgalmazók szerint ez a méregtelenedés jele.

Az ígéretek szerint sok betegségre megoldást nyújt.

„A SPA méregtelenítő a szervezet kibillent belső egyensúlyát állítja vissza. A kezelések első, érezhető eredményeként javul közérzetünk, könnyebbnek és felszabadultabbnak érezzük magunkat. Már 2-3 alkalom is kiváló eredménnyel jár az álmatlanság, a menstruációs fájdalom, a fejfájás, a székrekedés elleni küzdelemben. Reuma, köszvény, májprobléma esetén 1 hónapos kezelés után jelentősen javul az állapot, ezt laboreredmények támasztják alá. A gép használatával gyorsan oldódik az alkohol-, drog- és nikotinfüggőség is. Megnyugtatja és erősíti az ideg- és immunrendszert helyreállítja a légzést, jótékony hatású a tüdőre, csökkenti az allergiás tüneteket. Rendkívül jó eredménnyel használják magasvérnyomás-betegségben, cukorbetegségben szenvedők és vesebetegek. Hígítja a vért és jelentős a szerepe az agyvérzés rizikójának csökkentésében is. "

Sokan esküsznek erre a kezelési módszerre, és internetes bejegyzések szerint sokan gyógyulnak is tőle. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Genetikai Intézete megvizsgálta a készülék emberi szervezetre kifejtett hatását. Az Intézet véleménye szerint, hogy a téma alapos elméleti tanulmányozása során nem sikerült a módszer hatásosságát bizonyító vizsgálati eljárást találni, s a tudomány mai szintjén a készülék hatásossága nem bizonyítható. Valamint az is kiderült, hogy „a „SPA" készülék elektrolízist végez a lábfürdető vízben. Az elektrolízis folyamán a rozsdamentes acélból készült elektródákból kioldódik vas, króm, nikkel és mangán, e fémek kolloidjai színezik el a vizet. A fémkolloidok mellett viszont e fémek ionjai is megtalálhatóak a vízben. Hosszabb távon, rendszeres használat mellett mérgezést és fémallergiát okozhatnak ezek a fémionok. „ Ezt már a Gazdasági Versenyhivatal sem nézhette tétlenül, és a fogyasztók megtévesztése miatt 10 millió forint büntetést szabott ki.


Forrás: Kosár magazin

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!