Sokkterápia is alkalmazható az agresszív gyerekeknél

Forrás: MTI
Egy sérült gyermekekkel foglalkozó massachusettsi iskola engedélyt kapott arra, hogy elektrosokk-terápiát alkalmazzon az önveszélyes tanulókon. Az ügyben régóta folyik a jogi vita, a bíróság most az intézménynek adott igazat.

Az Egyesült Államok Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelete (FDA) tavaly márciusban mondta ki, hogy nem lehet áramütéssel működő eszközöket használni gyógykezelésként az önveszélyes és agresszív személyeknél. A cantoni Judge Rotenberg Educational Center az egyetlen intézmény az országban, amely ilyen módszert alkalmaz. A központ a terápiában érintett tanulók szüleinek és gyámjainak támogatásával petíciót nyújtott be a tilalom ellen.

A héten egy szövetségi fellebbviteli bíróság megsemmisítette az FDA korábbi döntését azzal az indoklással, hogy az orvosi gyakorlat szabályzása a szervezet hatáskörén kívül esik. A bírósági beadvány alapján a Judge Rotenberg Educational Centerben a legsúlyosabb mentális fogyatékossággal élő gyermekeket kezelik, akiket máshol nem tudnak. A dokumentumkokban olyan önveszélyes viselkedéseket írnak le, amelyek súlyos sérüléseket is okozhatnak.

Az intézmény maga gyártja eszközeit, amelyek az önkárosító magatartás során kisebb áramütéseket okoznak, ezzel riasztva el az alanyokat a káros tevékenységtől. A módszert a 300 páciensből 55-nél engedélyezték. A bíróság szerint az FDA kevés bizonyítékot talált arra, hogy a Judge Rotenberg Educational Center módszere hosszú távon hatékony lenne, ugyanakkor nem volt joga tilalmat bevezetni az eszközre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!