Amit nem tudunk a Balatonról

Forrás: MTI
Nyílt napon ismerhetik meg az érdeklődők a Balaton élővilágát a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) tihanyi székhelyén.

Nyílt nap a Limnológián című rendezvény célja, hogy bepillantást nyújtson a nagyközönségnek a Balaton élővilágába, valamint az édesvizek környezettani kutatásainak tevékenységébe – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményében.

A díjtalanul látogatható eseményen, 2021. július 16-án a tihanyi kutatóintézet parkjában kihelyezett akváriumokban a balatoni halfajok mellett makrogerincteleneket is láthatnak az érdeklődők, köztük az inváziós cifrarákot. De kiderül, hogy mire lehet jó a vándorkagyló, és hogyan járulnak hozzá az édesvízi kisrákok a vízminőség védelméhez.

A kutatók a nap folyamán többször bemutatják, hogyan zajlik a mintavétel a gyakorlatban, illetve hogy a vett mintákban hogyan keresnek vízi gerincteleneket. Bemutatják a Közép-Európában egyedülálló mezokozmosz-rendszert, amelynek segítségével a kutatók a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális kérdésekre is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás.

A nap folyamán több alkalommal lesz vezetett tudományos túra az épületben. Egyebek mellett arra is fény derül, hogy mik azok a mikroszennyezők, és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre. Műholdképek is láthatók lesznek a Balatonról, a vízáramlást pedig látványos fizikai kísérletekben modellezik a kutatók.

A Balaton madarairól tartott előadáson szó lesz egyebek mellett arról, hogy okoz-e gondot a kormorán a Balatonon, vagy hogy mennyi most a hattyúk létszáma. Egy másik előadás a Balaton-kutatás horgászati vonatkozású eredményeit ismerteti.

A látogatók tudásukat kvízjátékban tesztelhetik, és díjat kapnak a nyílt napon készülő legötletesebb gyerekrajzok is.
A részletes program a BLKI honlapján érhető el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!