Tegyünk a panaszokat okozó visszér ellen!

Forrás: Purecom
Nagyon fontos leszögezni, hogy a visszeres panaszokkal orvoshoz kell fordulni, azonban azt is érdemes tudni, hogy az orvos által előírt kezelés mellett a megfelelő életvitellel is sokat tehetünk a lábunk egészségéért.

A nehézláb érzés, az alsó végtagi ödéma, esetleg az égő fájdalom lassan, fokozatosan alakul ki az esetek többségében. Akik hajlamosak a visszérbetegségre vagy volt már ilyen problémájuk, pontosan tudhatják, hogy mennyi kellemetlenséggel járnak ezek a tünetek. Érdemes több életmódbeli változást beiktatni, hogy minél tovább megőrizzük lábunk egészségét, vagy enyhítsük a már fennálló kellemetlenségeket.

Egy kis odafigyelés is sokat számít!

Ha visszeres problémáink vannak és megtehetjük, érdemes olyan foglalkozást választani, ami megenged egy kis sétát munka közben, és fizikailag sem megterhelő. Ha irodai munkát végzünk, mozgassuk át a lábainkat óránként az asztal alatt, ha pedig sokat kell egyhelyben állnunk, végezzünk pár guggolást vagy hintázzunk a testünkkel előre-hátra. Már ezzel a kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy a munkából hazaérve ne érezzünk fájdalmat, zsibbadást és elkerüljük vagy enyhítsük a panaszokat.

Feltétlenül oda kell figyelni a rendszeres testmozgásra: visszérproblémák esetén kiemelkedően jók a vízi sportok, elsősorban az úszás ajánlott, melynek több előnye is van. Mivel a testre nehezedő víz nyomása kipréseli az alsó végtagból a vért, a telt visszerek kiürülnek, a lábmozgás működteti az izompumpát, a vízszintes testhelyzet miatt pedig jóval kisebb a lábakra nehezedő véroszlop súlya. A rendszeres úszás mellett a kocogás, a séta vagy a kerékpározás is jó lehet. Ha a hétköznapokon nincs időnk beiktatni ilyen tevékenységeket, akkor ismerkedjünk meg a lábtornával, ami szintén remek hatással van a vénák egészségére: a munkahelyünkön, egy hosszabb utazás folyamán és otthon is érdemes átmozgatni néhány percig a lábakat. Lényegében minden olyan mozgás, ami az alsó végtagok izmait megmozgatja, jó hatású, mivel nagyban segíti az erek munkáját, az izmok, kötőszövetek és a bőr vérellátását.

Azok, akik jelentős túlsúlyt cipelnek, nehezebben veszik rá magukat a mozgásra, az inaktív életmóddal pedig tovább rontanak a helyzeten. Ha nem mozgunk, az erek munkáját segítő izompumpa sem működik megfelelőn, ami visszerek tágulatához, lábdagadáshoz, lábszárvizenyőhöz vezet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!