Hevesebb immunválaszt vált ki a szúnyogcsípés

Forrás: MTI
Már több mint kétezer lakossági bejelentést tart nyilván a „Szúnyogmonitor”, amely az új, úgynevezett inváziós szúnyogfajok elterjedését vizsgálja.

„Elsősorban jellemző ezekre a szúnyogfajokra, hogy nagyon kontrasztos, fekete-fehér színezetűek, csíkosak, a lábaikon is fehér csíkok és sávok találhatóak, illetve a tor részen, a szúnyog háti részén található mintázat az, ami egyértelműen elárulja számunkra, hogy mely fajjal van dolgunk” – magyarázza Kurucz Kornélia biológus az ázsiai tigrisszúnyogról, amelyre két másik inváziós faj, a japán és a koreai bozótszúnyog is hasonlít.

Az ökológus Garamszegi László Zsolt szerint az európai ember nincs felkészülve ezeknek a szúnyogoknak a csípésére, így a rovar nyálával bekerülő fehérjék akár eltérő immunválaszt is kiválthatnak, például sokkal hevesebb viszketést.

A tudósok inkább a biológiai irtást támogatják a kémiai szórással szemben. A szúnyoggyérítésért felelős Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tanácsadója, Sáringer-Kenyeres Tamás szerint azonban mindkettőnek van előnye és hátránya.

„A biológiainak az, hogy egy természetbarát, környezetbarát, és a mi megítélésünk szerint relatív gazdaságos technológia. A kémiainak pedig az az előnye, hogy rendkívül gyors beavatkozást és látványos eredményt lehet elérni, sajnos hosszú távon kevéssé, de ez a rövid távú hatás is rendkívül fontos.”

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!