Speciális rákszűrés indul Szegeden

Forrás: Szegedi Tudományegyetem
A tüdőrák korai felismerése érdekében, jelenleg vagy korábban dohányzó férfiak és nők számára indul speciális tüdőszűrő program a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) radiológiai klinikáján.

A tüdőrák az egyik leggyakoribb betegség, amely évente mintegy másfél millió ember életét követeli. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az 50 évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányos emberek, férfiak és nők egyaránt. A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció.

Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrákszűrő programnak.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő program, amelynek egyik centruma a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája. A kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben az új programban végzett alacsony dózisú CT-vizsgálattal ki lehet szűrni olyan elváltozásokat is, amelyek más vizsgálati módszerrel rejtve maradnak.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyenesen – előzetes jelentkezést és időpontegyeztetést követően – CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot. A vizsgálat nem okoz kellemetlenségeket, nem jár káros következményekkel, és csupán néhány percet vesz igénybe. Feltétele, hogy a jelentkező jelenleg is dohányos legyen, de akkor is jelentkezhet valaki, ha a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát elszívott.

Pontos dohányzási szokásairól a jelentkezőket a vizsgálat előtt a szakemberek kikérdezik. Az elkészült felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén - amelyről haladéktalanul értesítik az érintetteket - kontrollvizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor.

A tüdőrákszűrő vizsgálatra jelentkezők időpont-egyeztetés miatt a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáját hívhatják munkanapokon 09:00-14:00 óra között a +3630/ 128 - 3797 telefonszámon.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!